Statul Quatar a anunţat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).  „Decizia de retragere reflectă dorinţa Qatarului de a-şi concentra eforturile pe planurile de dezvoltare şi creştere a producţiei sale de gaze naturale”, a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat al afacerilor energetice, într-unul dintre mesaje. Deşi este unul din cei mai mici producători din OPEC, Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG). Decizia vine după ce Doha a revizuit modurile de a-şi spori rolul său pe plan internaţional şi intenţionează să lanseze o strategie pe termen lung, a afirmat al-Kaabi la o conferinţă de presă. 

Membrii OPEC furnizează împreună circa 44% din ţiţeiul mondial. Organizaţia urmăreşte să monitorizeze piaţa şi să decidă creşterea sau scăderea producţiei de ţiţei pentru a menţine preţurile şi aprovizionarea stabile.

Chiar dacă a decis să renunţe la calitatea de membru al OPEC, începând cu data de 1 ianuarie 2019, Doha va participa totuşi la reuniunea OPEC de la Viena.

În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019. Potrivit estimărilor făcute de analişti, la această reuniune se aşteaptă să se decidă o nouă reducere a producţiei de ţiţei. Luni dimineaţa, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 2,400 dolari, ajungând la valoarea de 61,86 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” a urcat cu 2,28 dolari, la 53,21 dolari. În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.