Americanii trec la decizii radicale. Municipalitatea din Minneapolis a anunțat că vrea să desființeze poliția locală, după moartea afro-americanului George Floyd.

Decizie fără precedent

Șefa Consiliului municipal a declarat la CNN că Departamentul de Poliție nu mai poate fi reformat și va fi înlocuit cu un alt model de securitate, care să contribuie cu adevărat la siguranța cetățenilor. Și Congresul SUA începe săptămâna aceasta să elaboreze un răspuns legislativ pentru reformarea departamentelor de poliție și descurajarea violențelor rasiale.

Cazul Floyd este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni brutale ale poliției, în special împotriva americanilor de culoare, și a provocat proteste zilnice masive de aproape două săptămâni. Președintele Trump a declarat că manifestația de sâmbătă de la Washington a avut mai puțini participanți decât se estima și a lăudat prestația Gărzii Naționale, care a păzit Casa Albă.

În același tweet în care a anunțat retragerea Gărzii Naționale, preşedintele Trump a avertizat însă că trupele sale pot reveni rapid în Districtul Columbia dacă este nevoie. Administrația Trump desfășurase în Washington DC 5.420 de soldați ai Gărzii Naționale din 11 state și a plasat 1.600 de militari la baze din afara capitalei federale. Cu protestele împotriva brutalității poliției și a rasismului sistemic intrând în a treia săptămână, experții în boli infecțioase au dezbătut ieri, pe Twitter, cum să vină cu o estimare de încredere privind impactul protestelor asupra transmiterii noului coronavirus, pentru a nu fi percepuți că descurajează participarea la mișcarea din ce în ce mai masivă pentru justiție rasială.

Ieri s-a alăturat demonstranților din DC „Black Lives Matter” – Viețile negrilor contează – și un proeminent republican, senatorul Mitt Romney.