Daniel Grigoroiu-Norocel a fost eliberat din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Prin aceeaşi decizie se stabileşte că Sorin Călin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, va exercita funcţia de preşedinte al ANRM până la numirea conducătorului instituţiei publice, în condiţiile legii.

Decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Cine este Daniel Grigoroiu-Norocel

Daniel Grigoroiu-Norocel a fost numit în aprilie 2021 în funcție de către premierul Florin Cîțu, înlocuindu-l la acea vreme de Nicolae Turdean.

În ciuda faptului că a ocupat mai multe funcții publice importante, Daniel Grigoroiu-Norocel nu are un CV public. De asemenea, potrivit declarației de avere, a fost în trecut director general al Romtehnica, companie din domeniul apărării.

Anul trecut acesta a fost președintele Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, din subordinea Ministerului Economiei. Anterior, în 2019 acesta a fost consilier superior la Direcţia Generală Organismul Intermediar pentru Transport Ministerul Transporturilor.

România începe să extragă gaze din Marea Neagră

În altă ordine de idei, România ar putea deveni aproape independentă din punct de vedere energetic când Romgaz şi OMV Petrom vor începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Chiar dacă o decizie finală de investiţii nu a fost luată încă, Virgil Popescu este optimist că gazele naturale din Marea Neagră vor începe să fie extrase peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

Romgaz a anunţat recent că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Tranzacţia are nevoie de aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă Virgil Popescu speră că va fi aprobată în primele luni din 2022.

În urmă cu o săptămână, CEO-ul de la OMV Petrom, Christina Verchere, declara că aprobarea amendamentelor la Legea offshore până la finalul anului este vitală pentru ca gazele din blocul Neptun Deep să fie extrase.