Valeriu Gheorghiță a vorbit despre administarea dozei booster, dar și despre situația persoanelor imunizate. Potrivit acestuia, aproximativ 560.000 de români pot primi, începând de săptămâna viitoare, a treia doză de ser anti-COVID (booster) la patru luni de la administrarea unei scheme complete de vaccinare.

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare rămâne îngrijorat și precizează că prioritatea rămâne vaccinarea celor care sunt vaccinaţi deloc, chiar dacă aceştia au trecut prin boala COVID-19.

„Eligibili, în momentul în care am luat această decizie, pe 14 ianuarie, erau 560.000 de persoane care aveau mai mult de patru luni de la administrarea primei scheme. Primeam destul de multe cereri de devansare a termenului de la oameni, din diverse motive: fie că trebuia să plece în alte ţări unde era obligatoriu o doză de booster.

Însă nu acesta a fost motivul pentru care s-a devansat, a fost un motiv medical. Suntem la începutul unui val cinci care se anunţă cu foarte multe cazuri”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Totodată, el a mai vorbit și despre motivele care au stat la baza deciziei autorităţilor române de a aproba administrarea dozei booster la patru şi la şase luni de la schema completă. Noua variantă a virusului se extinde din ce în ce mai repede și generează îngrijorări.

Persoanele de peste 65 de ani, prioritate la doza booster

În același timp, Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că numeroase persoane vaccinate cu serul Johnson&Johnson au solicitat administrarea dozei booster.

El a mai adăugat că persoanele care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare sunt cele în vârstă. Mai exact, Gheorghiţă susține că administrarea celei de-a treia doze este importantă pentru cei de peste 65 de ani, dar şi la cele cu boli cronice, inclusiv cele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai adăugat că prioritatea autorităţilor o reprezintă vaccinarea cu schema iniţială a cât mai multor persoane care fac parte din categoriile vulnerabile în faţa bolii.

„Prioritar este să-i vaccinăm pe cei vulnerabili cu prima schemă, chiar dacă au istoric de trecere prin boală”, a adăugat medicul.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că riscurile de infectare continuă să fie mari și după trecerea prin boală în fața noilor variante.