În opinia privind modificările aduse Codurilor penale de către Parlament, Comisia de la Veneția se pronunță și asupra suspendării pedepselor accesorii, mai precis a interdicției ca persoanele condamnate să ocupe o funcție publică, aleasă sau numită.

Comisia de la Veneția a analizat în opinia privind Codul penal și Codul de procedură penală, printre altele, noul paragraf introdus de Parlament la art. 65 din Codul penal. Acesta (3 indice 1) prevede: „Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepselor accesorii”.

Comisia arată că suspendarea executării pedepselor accesorii include și restricțiile pe care persoanele condamnate le au cu privire la alegerea sau numirea într-o funcție publică ce presupune exercitarea autorității.

„În principiu, interdicția de a deține funcții publice este potrivită în multe cazuri, atâta timp cât este respectat principiul proporționalității”, se arată în opinia preliminară. Este amintită în continuare o opinie din 2015, în care Comisia a precizat că „exercitarea puterii politice de către persoane care au încălcat serios legea pune în pericol implementarea acestui principiu (principiul legalității), care este la rândul său o condiție prealabilă a democrației, și poate, prin urmare, să pună în pericol natura democratică a statului: o persoană care nu dorește să recunoască standardele de conduită într-o societate democratică ar putea să nu fie dispusă să se supună standardelor constituționale sau internaționale privind democrația și statului de drept”.

Comisia mai arată că natura infracțiunii comise este și ea importantă. „Este necesar să se restrângă dreptul de a deține funcții publice pentru o perioadă considerabilă de timp în cazul infracțiunilor grave de corupție și a infracțiunilor electorale, având în vedere impactul pe care aceste infracțiuni îl au asupra încrederii publicului în stat și a naturii democratice a alegerilor. Pentru aceste infracțiuni, chiar și o condamnare cu suspendare reprezintă o justificare suficientă pentru o interdicție de a ocupa o funcție publică”, scrie în opinia preliminară a forului internațional.

Comisia arată că, pe acest subiect, instanțele ar trebui să aibă o marjă de decizie, luând în considerare natura infracțiunilor și analizând care este lungimea potrivită a interdicției.

SURSA: digi24.ro