Dacă însă, ai norocul să fii vândut la pachet de către bancă spre o societate de recuperare creanțe, ai toate șansele să îți plătești datoriile, fără să mai ajungi la executare silită. Chiar dacă asta înseamnă ca per total să plătești mai mult decât ai fi plătit către bancă (lungindu-se perioada de rambursare se mărește automat și suma totală de plată). Cum este posibil? Prin simplul fapt că, așa cum declară Isabela Iacob, director general KRUK Internațional Romania (companie de recuperare de creanțe), „strategia noastră este: aranjamente, aranjamente, aranjamente! Motiv pentru care, se stabilesc mai întâi cheltuielile lunare ale datornicului, iar în funcție de venitul rămas se stabilește o rată de rambursare a datoriei, pe o perioadă mai lungă”. Mai exact, dacă un debitor are o rată a creditului de 800 de lei și venituri de 1.000 de lei, în urma aranjamentului propus de KRUK, debitorul va plăti o rată pe care își poate permite să o plătească, de numai 300 de lei, dar pe o perioadă mai lungă. Este practic o refinanțare pe care ar fi putut să o facă și banca, dar nu a dorit să o facă.
Prin această strategie, KRUK a reușit să tripleze numărul aranjamentelor în 2011 de la 11.500 la peste 37.000 de persoane care acum își achită datoriile, cu o rată medie lunară de 296 de lei. Acest lucru a fost însă posibil și datorită comportamentului general de plată al românilor, care potrivit unui studiu de piață realizat de TNS CSOP, ar cere consiliere și ar căuta soluții pentru rambursarea datoriilor (84% dintre cei 1000 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani). Astfel, aproape jumătate dintre respondenți cred că cei aflați în datorii ar vrea să le achite, însă nu găsesc o soluție pentru a face acest lucru. Dacă ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenți ar încerca să le plătească cât mai curând posibil, căutând eventual surse alternative de bani; 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar încerca să ia legătura cu creditorul sau cu o firmă de colectare creanțe.

Profilul datornicului român

Pentru 66% dintre români plata utilităților este principalul motiv din cauza căruia au acumulat datorii. Urmează creditele la bancă (54%) – 15% dintre români susțin că în 2011 au luat un credit pentru a-l acoperi pe cel vechi – și ratele ipotecare (45%). Alte motive identificate sunt leasingul pentru mașină (31%), plata chiriei (27%) și împrumuturile luate de la cunoscuți (11%). Aproape patru din cinci români (78%) afirmă că persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situație financiară dificilă, cauzată de pierderea locului de muncă, scăderea salariului, reducerea veniturilor pe gospodărie, îmbolnăvire, etc. Alte persoane prinse în spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fără să aibă posibilitatea de a le achita, care și-au supraestimat posibilitățile sau care au sperat la îmbunătățirea situației lor materiale.
Piața creanțelor aflată în mâna societăților de recuperare a fost de 6 miliarde de lei la sfârșitul lui 2011 dintr-un total de 22,6 miliarde de lei total restanțe. Din cei 6 miliarde de lei, 4 miliarde de lei provin din externalizarea serviciilor de recuperare debite de către bănci, companii de utilități sau chiar de asigurări, iar restul de două miliarde de lei sunt pachete de recuperare creanțe cumpărate de societățile de recuperare.