O secțiune a primelor scări folosite pentru a urca în Turnul Eiffel la inaugurare sa în 1889 este expusă de astăzi până pe 27 noiembrie la casa de licitații Artcurial din Paris înainte de a fi scoasă la vânzare.

Secțiunea  care este scoasă la lictație face parte din scările istorice elicoidale care au legat cel de-al treilea etaj al turnului.

Din motive de siguranță, în anul 1983, a fost instalat un lift între cele două etaje ale turnului, fapt ce a condus la demontarea scărilor, divizate ulterior în 24 de părți cu înălțimi între 2 și 9 metri.

Restul scărilor au fost scoase la licitație în același an în care au fost retrase. Unele sunt expuse în diferite părți ale lumii, cum ar fi Fundația Yoishii din Yamanashi (Japonia), Statuia Libertății din New York (SUA) și Parcul Disneyland din Orlando (SUA).

Casa  de licitații Artcurial din Franța, care a vândut în trecut alte două bucăți din scările Turnului Eiffel, va scoate acum la licitație,  a patra secțiune de scări care măsoară înălțimea de 4,3 metri.

Prețul estimat este cuprins între 40.000 și 60.000 de euro. În 2013, Artcurial avândut o altă secțiune pentru suma de 220.000 de euro.

“Estimarea este rezonabilă, dar este foarte probabil că vom obține un rezultat mult mai bun, deoarece magia licitațiilor este unică”, a spus Efe, specialistul în arte decorative de la casa de licitații Cécile Tajan.

Istoricul de artă a subliniat interesul deosebit pe care această piesă îl trezește pe piața internațională: “Artele decorative  franceze  au ridicat întotdeauna pasiuni în rândul clienților străini, în special în rândul americanilor.”