Legea de funcţionare a comisiei spune că pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseşte prognoza de toamnă a comisiei: în cazul nostru prognoza publicată de CNP în noiembrie 2016. În acea prognoză, PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei, iar creşterea economică reală la 4,3%. PSD şi Liviu Dragnea au publicat programul de guvernare care include, printre alţi indicatori, PIB-ul nominal şi creştera economică în 22 septembrie 2016 şi 9 octombrie 2016. Cifrele nu coinicideau cu cele publicate în noiembrie 2016 de CNP. Primul lucru care trebuie reţinut. În decembrie 2016, Liviu Dragnea a prezentat şi bugetul pentru 2017. Bineînţeles a folosit indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016.

Să fie clar. CNP prognoza în toamnă un PIB de 807,4 mld. lei pentru 2017, iar în programul PSD, PIB-ul era estimat la 815,2 mld. lei. CNP prognoza în toamnă o creștere economică de 4,3%, iar programul PSD,de 5,5%. Au venit alegerile, PSD a câştigat şi hopa a făcut bugetul pentru 2017. Conform legii, ministrul de finanţe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoza de toamna 2016. Surpriză, când ne uităm la buget observăm că nu este construit pe datele CNP din prognoza de toamna 2016 şi incredibil pe o prognoză de iarnă, publicată de CNP cu aproximativ două luni mai devreme decât era normal. Pentru cei care nu sunt economişti am să vă spun pe româneşte ce s-a întâmplat. Prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 a preluat la literă (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Acum v-aţi prins? Tot pe româneşte, CNP a comis o ilegalitate pentru că PSD şi guvernul să poată justifca bugetul pe 2017. CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele ale PSD-ului şi gurului Liviu Dragnea şi să ofere o baza legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Există o explicaţie pentru ce s-a întâmplat? Eu cer oficial explicaţia. Iar dacă domnul preşedinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD, nu o are, atunci trebuie să-şi dea urgent demisia.
Vă aduceţi aminte cine vorbea de trucarea informaţiilor care au stat la baza rectificărilor bugetare şi cerea comisii de anchetă? În concluzie: pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Dacă am dreptate ne ardem cu toţii.

Florin Cîțu, analist financiar, Senator