Conform datelor publicate chiar pe site-ul insituției, Rezerva Federală Americană se caracterizează drept o entitate independentă în cadrul guvernului.
"Rezerva Federală nu este deținută de nimeni, nu este privată și nu este o instituție care să facă profit". Cu toate acestea, profitul Fed a fost în 2010 de 78,4 miliarde de dolari, iar în ciuda acestui profit, cel mai mare bancher al lumii, Ben Bernanke, nu a primit bonus ca un director de bancă privată.

"În calitate de Bancă Centrală, Fedul are autoritate dată de către Congresul American. Se consideră o instituție independentă pentru că deciziile sale de politică monetară nu au nevoie de o aprobare a președintelui american sau a altcuiva din organismele legislative sau executive", mai scrie în descrierea băncii.
Cu toate acestea, cele 12 bănci care includ Rezerva Federală sunt organizate într-un mod similar celui al unei corporați private, iar Banca emite dividende de maximum 6% pe an.
Semnătura de pe bancnotele monedei americane nu este, așa cum s-ar fi crezut, a guvernatorului Fed, ci a secretarului general al Trezoreriei, care este echivalentul unui ministru de finanțe.

De ce le este frică

Temerile americanilor privind însușirea de bancă privată a Fedului sunt alimentate mai degrabă de teoria conspirației, care a marșat pe ideea că ultimii doi guvernatori au fost evrei.
Considerat a fi unul dintre cei mai puternici oameni de pe planetă, Bernanke a fost mereu ținta atacurilor din zona teoriei conspirației.
Ben Bernanke este născut într-o familie de evrei, reprezintă unul dintre cei mai reputaţi şi avizaţi economişti din lume şi, conform informaţiilor publice, cunoaşte limba ebraică de la bunicul său care era profesor de limba ebraică.

Un alt guvernator al Fed care este figură centrală a teoriei conspiraţiei este Alan Greenspan, despre care se spune că este omul care a pornit criza financiară. Interesant despre Greenspan este că vine dintr-o familie de evrei-români din partea tatălui şi de evrei-unguri din partea mamei.

A fost atacat şi de economişti de renume şi experţi din cauza faptului că a menţinut o politică monetară care a permis dezvoltarea creditelor de tip subprime, credite ce au dus ulterior la declanşarea crizei din sectorul imobiliar şi apoi a celei financiare.
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/ZArcsRXHQPI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>