"Nu exclud nimic", a declarat duminică David Cameron, atunci când a fost întrebat dacă va milita pentru ieşirea din UE în cazul în care nu reuşeşte să obţină reformele pe care le doreşte. "Dar sunt încrezător că vom primi ceea ce avem nevoie", a adăugat el. "Sunt implicat într-o negociere. Încerc să obţin pentru Marea Britanie lucrurile de care avem nevoie şi evident, odată ce le primesc, (…) voi pleda pentru rămânerea într-o Europă reformată", a declarat el pentru BBC.

În ceea ce priveşte conflictul din Siria, premierul britanic a calificat drept "o greşeală teribilă" decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a interveni militar în Siria pentru a-l sprijini pe preşedintele Bashar al-Assad. "Îl sprijină pe măcelarul Al-Assad, ceea ce este o greşeală teribilă, pentru ei (ruşi) şi pentru întreaga lume. Regiunea va deveni şi mai instabilă", a spus Cameron pentru BBC, în prima zi a conferinţei anuale a Partidului Conservator, care se desfăşoară la Manchester (nord). Premierul britanic a insistat că atacurile aeriene ale aviaţiei ruse au atins în cea mai mare parte zone din Siria care nu sunt controlate de Statul Islamic, ci de oponenţi ai regimului de la Damasc.

Pe de altă parte, publicaţia britanică Sunday Telegraph a scris că David Cameron intenţionează să consolideze forţele speciale ale Marii Britanii şi să cumpere 20 de drone americane de ultimă generaţie, de tip Protector, pentru a le folosi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi Irak. Potrivit DPA, Cameron a declarat pentru publicaţia citată că Marea Britanie îşi va dubla flota de drone pentru a proteja ţara, pentru a obţine informaţii şi pentru a avea capacitatea de a lovi grupări care plănuiesc atacuri împotriva Marii Britanii.

A răspunde corespunzător ameninţării teroriste "înseamnă să ne asigurăm că avem echipamentele militare şi resursele necesare, aşa încât vom căuta să consolidăm forţele noastre speciale şi aparatele de supraveghere aeriană", a spus el. Cameron a insistat că, "în ultimă instanţă", dronele pot fi folosite pentru a elimina mai multe ţinte considerate că ar reprezenta o ameninţare la adresa Marii Britanii. Potrivit mass media britanice, o dronă de tip Protector costă 15 milioane de dolari.

SURSA: Agerpres