Japonia este prima ţară dezvoltată care îşi poate măsura datoria în cvadrilioane, sumă greu de citit, dar mai ales de proiectat în minte de cei mai mulţi dintre oameni. Ministerul Finanţelor din această ţară a anunţat că stocul creditului guvernamental a ajuns la 1.053.357.200.000.000 yeni. Cifrele sunt înşirate aiuritor pentru a ne da seama la prima vedere, însă este vorba de echivalentul a 8.787 miliarde dolari, mai mult decât dublu faţă Produsul Intern Brut al ţării estimat pentru anul în curs la 4.210 miliarde dolari.

Creşterea semnificativă a datoriei publice şi programele de relaxare monetară nu se justifică, dacă avem în vedere că economia nu a consemnat revenirea pe care acum doi ani miza guvernul Shinzo Abe, comentează Jeffrey Snider, fondator al Alhambra Investment Partners.

Compania de consultanţă financiară, într-un material preluat de Zero Hedge, oferă câteva serii de date potrivit cărora consumul gospodăriilor populaţiei a avut o evoluţie mai degrabă neconcludentă în tot acest interval. Pentru segmente de cheltuieli precum mâncarea, combustibilii sau serviciile de apă dinamica a fost chiar negativă, iar venitul disponibil a scăzut şi cu 8% la jumătatea anului trecut. "Motivul pentru aceasta este evident: pe termen lung programele de relaxare cantitativă sunt un eşec total", spune Snider.