Luna noiembrie a anului trecut a însemnat un moment bun pentru producţia industrială din UE şi din zona euro, arată datele oficiale ale biroului Eurostat.

Mai puţin bună, din păcate, a fost situaţia înregistrată în ţara noastră. Cifrele consemnate în dreptul României vorbesc despre un minus, atât comparativ cu luna precedentă, cât şi cu noiembrie 2019.

Producţia industrială la nivel european în noiembrie 2020

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat miercuri, 13 ianuarie, datele legate de producţia industrială în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta a consemnat o creştere peste aşteptări în Uniunea Europeană şi în zona euro. România a înregistrat totuşi o scădere, atât comparativ cu luna octombrie, cât şi comparativ cu noiembrie 2019.

Producţia industrială a crescut cu 2,5% în zona euro şi cu 2,3% în Uniunea Europeană, în luna noiembrie a anului trecut comparativ cu luna precedentă. Cele mai mari creşteri s-au regăsit în Irlanda (52,8%), Grecia (6,3%) şi Danemarca (5,3%).

În România, producţia industrială a consemnat un declin de 0,6% în noiembrie, una dintre cele mai mici scăderi din UE, după ce în octombrie a crescut cu 1,8%.

Comparaţie între noiembrie 2020 şi noiembrie 2019

În ritm anual, luna noiembrie 2020 comparativ cu luna noiembrie 2019, producţia industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,4% în UE. Din nou Irlanda a fost lider în UE cu o creştere de 40,8%.

România se numără printre ţările UE unde producţia industrială a înregistrat cele mai mici scăderi, cu o contracţie de 0,9%, singurele ţări care au înregistrate scăderi mai mici fiind Slovenia (minus 0,8%) şi Suedia (minus 0,7%).

Ce arată datele publicate de INS în România?

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 4,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-6,9%) şi industria extractivă (-4,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,6%, din cauza scăderilor industriei extractive (-2,7%) şi industriei prelucrătoare (-1,7%).

De asemenea, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 3,4%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-10,1%) şi industria prelucrătoare (-4,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a fost mai mare cu 4,7%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 9,8%, respectiv cu 0,8%.