În cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor 2021, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a tras un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, sistemul cameral românesc a rămas, din păcate, cam cel mai subfinanţat sistem cameral din Europa.

În acest context, președintele CCIR susține că Parlamentul şi Guvernul vor trebui să se gândească la o soluţie de finanţare. Totodată, el a subliniat faptul că este nevoie de o ieșire din această paradigmă, găsind soluții adecvate.

„Camera de Comerţ va pregăti un act normativ prin care vrem să ne asumăm ca domeniu privat o complementaritate în ceea ce înseamnă diplomaţie economică. Nu cred că această diplomaţie economică mai poate rămâne exclusiv în sectorul de stat, mai ales că vorbim doar de 816 societăţi cu capital de stat din cele 768.372 care au depus bilanţul, deci o cifră nesemnificativă.

Cred că trebuie ieşit din această paradigmă a proprietăţii de stat, trebuie mers pe virtuţile şi valorile capitalului privat, iar Camera de Comerţ să-şi asume acest rol printr-o finanţare pe care trebuie să o asigure guvernanţii indirect camerelor de comerţ, aşa cum există în toate ţările civilizate. Sistemul cameral românesc, din păcate, a rămas cam cel mai subfinanţat sistem cameral din Europa. De aceea, cred că Guvernul, Parlamentul vor trebui să se gândească la o soluţie de finanţare a acestor Camere de comerţ, care nu au fost înfiinţate de noi, ci de statul român ca exemplu occidental”, a spus acesta.

El a mai subliniat faptul că cifra de import înregistrat în 2020, anul pandemiei reprezintă oglinda consumatorului român, iar România merită să primească un ajutor.

”Deci, se cuvine să fim ajutaţi în consecinţă şi să ne asumăm această diplomaţie care să vină, până la urmă, cu acele investiţii străine, necesare în România, să satisfacă apetitul consumatorului român. Cifra de la import de 80,563 miliarde de euro, de anul trecut, reprezintă oglinda consumatorului român, fie persoană fizică, fie juridică. Aici trebuie să venim cu producţie autohtonă indiferent de naţionalitate capitalului producătorului ca să satisfacem acest apetit de consum al românului”, a afirmat Daraban.

Profitul afacerilor din România

De menționat este faptul că, potrivit datelor publicate de CCIR, cu ocazia evenimentului Topul Naţional al Firmelor 2021, de premiere a celor mai bune afaceri din România, cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri în ierarhie este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a însumat 15,08 miliarde euro.

În același timp, același date arată că în anul 2021, un număr de 12.393 de firme au fost incluse pe primele zece locuri, iar ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menţinut constantă faţă de 2020. Astfel, profitul din exploatare a reprezentat 8% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o menţinere a profitabilităţii companiilor româneşti.

Referiotr la numărul total de salariaţi al primelor zece companii premiate, acesta a fost de 1.279.119. Ca pondere, raportat la numărul de companii incluse în Top 10, cele mai semnificative domenii sunt: industrie (35,45%), servicii (27,76%), comerţ (21,08%), agricultură, silvicultură şi pescuit (4,95%), construcţii (4,81%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,76%), turism (2,19%).

În funcţie de cifra de afaceri, domeniul comerţ are o pondere de 46,93% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (32,83%) şi servicii (11,08%), iar în funcţie de profit, cele mai bune companii se află în industrie, cu un profit de 36,40% din profitul total şi o pondere a profitului de 9,38% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.