”Am dat undă verde negocierii acestei chestiuni în Guvern şi vă asigur că este un acord larg în Parlamentul danez, nu numai din partea Guvernului actual, dar şi a celui anterior. Vă asigur că, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare, vom fi bucuroşi să fiţi în Schengen”, a spus premierul danez.
Helle Thorning-Schmidt a susţinut totodată punctul de vedere al României ca decizia la nivel european privind aderarea la Schengen să nu fie influenţată de alte chestiuni.
La rândul său, premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa că Danemarca susţine o decizie europeană de aderare a Românei la zona Schengen în primul semestru al anului 2012, când regatul scandinav va deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
“Sper că preşedinţia dumneavoastră va fi una de succes, pentru că există multe provocări în faţa noastră. Şi vă pot asigura că puteţi conta pe sprijin românesc pentru a pune în practică priorităţile dumneavoastră sub preşedinţia daneză şi sper că vom putea conta pe sprijinul dumneavoastră pentru a accede în zona Schengen şi sperăm că decizia va fi luată cât se poate de repede, în timpul mandatului dumneavoastră”, i-a spus Boc premierului danez.
Şeful Executivului a exprimat cu acest prilej sprijinul deplin al României pentru priorităţile pe care Danemarca şi le-a propus pentru următorul său mandat la preşedinţia Consiliului UE.