Marţi seară, la Palatul Parlamentului, Viorica Dăncilă a invitat presa din România la o dezbatere prin care a încercat să-i ia faţa preşedintelui Iohannis, creditat cu şanse mai mari decât ea la câştigarea turului al doilea de scrutin. În cele două ore şi jumătate însă, răspunsurile candidatului PSD au fost presărate cu multe minciuni, omisiuni sau jumătăţi de adevăr.

Viorica Dăncilă a precizat, în mod repetat, că ea nu a susţinut OUG 13, însă mai târziu a recunoscut că a apărat legea într-un mesaj transmis eurodeputaţilor din Parlamentul European. Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis că este responsabil de eşecul aderării României la spaţiul Schengen, deşi reproşurile venite de la partenerii europeni au fost mereu îndreptate la adresa Guvernului, scrie digi24.ro.

O altă afirmaţie falsă a fost şi: „Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte de a deveni eu premier”. Curtea de Conturi a precizat, într-un răspuns dat g4media.ro, că Victor Dăncilă este angajat din 29 ianuarie 2018, exact data la care şi-a început mandatul mama sa. În plus, Viorica Dăncilă fusese propusă premier încă din 16 ianuarie.

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale le-a mai transmis jurnaliştilor că a realizat 80% din măsurile promise românilor în programul de guvernare. Nu este clar dacă se referea la mandatul ei sau la întreaga guvernare PSD din 2016 şi până acum, însă, în ambele variante, procentul este fals. Potrivit Factual.ro, primul site de „fact checking” din România, care urmărește de mai multă vreme implementarea măsurilor din programul de guvernare al PSD, doar un sfert din promisiuni au fost îndeplinite. 60% dintre promisiuni au rămas nerealizate, iar 15% au fost parţial realizate sau au rămas fără efect.