Proprietarii unor modele Mercedes din 13 state acuză firma mamă Daimler că le-ar fi vândut maşini care poluează mai mult decât a informat compania auto. Reclamanţii susţin că Daimler a inclus un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, similar cu cel folosit de Volkswagen. 

În plângere se arată că modelul diesel Mercedes BlueTEC, prezentat în reclame ca fiind "prietenos cu mediul", îi induce în eroare pe consumatori. 

Reprezentanţii Daimler au apreciat că plângerea este nefondată. Un purtător de cuvânt a declarat, pentru DPA, că toate vehiculele companiei îndeplinesc cerinţele legale. 

În februarie, proprietarul unui model diesel Mercedes BlueTEC a acuzat grupul german că a programat intenţionat vehiculele diesel, astfel încât nivelul emisiilor de oxid de azot este de 19 de ori mai ridicat decât cel permis conform standardelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), când operează la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. 

Un purtător de cuvânt al Daimler a precizat că acuzaţiile sunt nefondate, iar producătorul auto va examina nivelul emisiilor şi se va apăra în instanţă împotriva acuzaţiilor. 

Producătorii de maşini diesel sunt în centrul atenţiei, după ce Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 

Daimler a dezminţit în mod repetat că ar fi falsificat testele privind nivelul emisiilor. 

În 2013, Daimler a inaugurat oficial, la Sebeş, în România, unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz. 

AGERPRES