Plaza Centers a preluat managementul proiectului Dambovita Center din februarie 2007, in urma unei renegocieri a contractului de parteneriat public privat ce priveste dezvoltarea acestui proiect.  

Valoarea totala a investitiei se ridica la aproximativ 500 milioane de euro, iar suprafata construita a imobilului va fi de 560.000 mp din care 200.000 mp locuri de parcare structurate pe 4 niveluri subterane, 150.000 mp zona comerciala, 80.000 mp spatii de birouri, 40.000 mp spatii rezidentiale, un hotel cu 300 de camere si 100 de apartamente si 6.500 mp centru de conferinte. 

Conform contractului proiectul Dambovita Center va fi inapoiat in totalitate statului roman dupa 49 de ani. De asemenea, guvernul va primi o cladire de 11.000 mp utili pentru spatii de birouri si de 2.000 mp pentru spatii de parcare (180 de locuri). 

In cadrul proiectului vor fi construite si doua turnuri cu 31 etaje si o inaltime de 135 metri, separat de cladirea principala.  

Activitatile de demolare vizeaza 15% din interiorul cladirii principale. Procentajul anuntat anterior de compania de demolari (70%) se referea la corpul D al cladirii principale si nu la intreaga cladire.  

Finalizarea lucrarilor rste programata pentru sfarsitul anului 2012.  

Contractul de parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului Dambovita Center a fost renegociat in cursul anului trecut, dupa ce in 2005 s-a constatat ca nu erau indeplinite doua conditii esentiale pentru demararea proiectului: nu existau suficiente angajamente financiare pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile ce le reveneau, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii intrucat una din companiile cu care a fost incheiat contractul, Orb Estates Plc a intrat in administrare speciala. 

In cadrul renegocierilor, ca urmare a propunerii prezentate de catre celalalt investitor initial (Mimel Insaat Sanayi ve Ticaret), Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului a acceptat ca Elbit Medical Imaging Limited, Plaza Centers Europe BV si Cenk Demir Sanayi ve Ticaret sa devina alaturi de Mimel Insaat Sanayi ve Ticaret, parti in Contract si asociati in cadrul companiei de proiect Dambovita Center.  

Principalele modificari aduse Contractului de parteneriat public-privat prin actul aditional sunt: cresterea cotei de participare a CNI SA in cadrul Companiei de Proiect  SC Dambovita Center SRL de la 10% la 15%; construirea si predarea imediat dupa finalizare catre autoritatea publica a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 mp cu destinatia de spatiu de birouri plus o parcare subterana cu suprafata de 2000 mp. 

Sursa: Capital