Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS, după al doilea tur de scurtin intern. El l-a învins pe Dan Barna, fostul președinte. Dacian Cioloș a obținut 50,9% din voturi, iar Dan Barna 49,1%. Cioloș a obținut 19.603 voturi, iar Dan Barna a obținut 18.908 voturi.

În urma celui de-al doilea tur de scrutin, Dacian Cioloș l-a învins în cursa internă pe președintele în funcție al USR, Dan Barna.

Iată primul discurs al lui Dacian Cioloș după câștigarea președinției USR PLUS.

„Dincolo de aceste explicații, îmi dau seama că nimeni și nimic nu poate să explice și să justifice pierderea de vieți omenești din neglijență, din indiferență sau din alte motive care țin de responsabilitatea celor care-și asumă conducerea statului.

Revenind la alegerile noastre interne, vreau să le mulțumesc colegilor de partid care au votat în număr foarte mare și, așa cum spunea și Dan, cred că am dovedit că putem avea maturitatea și înțelepciunea necesară să ducem la bun sfârșit un proces democratic, un proces deschis membrilor cu toate complicațiile aferente și dificultățile. Dar se pare că este foarte importantă participarea masivă la vot.

Cred în acest proces de fuziune și îl validează prin participarea masivă la aceste alegeri. Vom avea multe de făcut împreună.

Am avut sesizări, plângeri. O parte dintre ele au fost clarificate de Comisia Electorală, altele urmează să fie. Mi se pare foarte important să limpezim lucrurile”, a spus Dacian Cioloș în primul său discurs ca președinte USR-PLUS.

Dan Barna: Cioloș este un „om al sistemului”

După ce Dacian Cioloș a ieșit în fața lui Dan Barna în primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS, Dan Barna l-a calificat pe Cioloș drept om al sistemului.

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a lansat o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea al alegerilor pentru conducerea formațiunii, după ce Dan Barna, contracandidatul său, Dan Barna, l-a numit „om al sistemului”. „Dan m-a definit azi ‘om al sistemului’.

O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, a scris Cioloș într-un mesaj trimis pe un grup intern al USR PLUS.

Liderii USR, miniștrii Cristian Ghinea, Cătălin Drulă -au încercat să mobilizeze activul USR printr-un call center la partid în care „vedetele” USR trebuiau să sune în teritoriu și să mobilizeze membrii la vot în favoarea lui Dan Barna.