Poliţia Română va folosi sistemul mobil în valoare de 2,8 milioane de lei, cumpărat de la o firmă germană, pentru localizarea persoanelor urmărite prin intermediul telefoanelor mobile ale acestora, au precizat oficiali din Poliţia Română.

"Sistemul mobil va fi achiziţionat din fonduri europene, urmare a accesării Proiectului Olaf Hercules 2 de Asistenţă Tehnică. Acesta va fi achiziţionat în termen de patru luni de la data semnării contractului, data perfectării acestuia de ultima parte fiind 25.04.2013. Precizăm faptul că acesta nu deţine funcţia de interceptare a convorbirilor telefonice, ci doar de localizare a aparatelor GSM", au arătat sursele citate.

Potrivit sursei citate, aparatura va fi folosită pentru localizarea telefoanelor mobile folosite de persoane urmărite, operaţiuni care, susţin poliţiştii, vor fi demarate numai pe baza autorizaţiilor emise de instanţele de judecată.

"Sistemul foloseşte metoda de simulare a unei celule reale a reţelei de telefonie mobilă. Sistemul are mobilitate totală chiar şi în timpul funcţionării, având posibilitatea de instalare pe un autovehicul. Antenele utilizate în cadrul sistemului sunt ascunse vederii, fiind mascate într-un cadru portbagaj auto de plafon", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei pentru achiziţionarea sistemului.

Licitaţia a fost iniţiată în decembrie 2012 şi atribuită trei luni mai târziu singurului ofertant, SYBORG Informationssysteme.

Sursa: Mediafax