Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea încetării valabilităţii, prin denunţare, a Convenţiei referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică, semnată la 27 februarie 1969 la Moscova, transmite Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea încetării valabilităţii, prin denunţare, a Convenţiei referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică (CIIST), semnată la 27 februarie 1969 la Moscova.

Legea are ca scop retragerea României de la Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică (CIIST), având în vedere că, în prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, iar dezvoltările din domeniul comunicaţiilor electronice permit reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice o comunicare directă, fără a mai fi necesare sesiunile de informare din cadrul întrunirilor CIIST.

Din 2015, România nu mai este membră

„Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică este o organizaţie interguvernamentală, cu sediul la Moscova, înfiinţată în 1969, România fiind ţară membră fondatoare.

CIIST a avut un rol determinant în diseminarea informaţiilor privind rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informaţii nu aveau circulaţia largă de astăzi.

În prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, din anul 2015 nemaiexistând participări româneşti la acţiunile CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicaţiilor electronice permit reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice o comunicare directă”, arată Guvernul în expunerea de motive a proiectului de lege pe care l-a iniţiat şi care a fost adoptat de Parlament şi promulgat de către şeful statului.

CIIST a fost înfiinţat pentru „sprijinirea informaţională, analitică, consultativă şi organizaţională a colaborării internaţionale în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi afacerilor”, însă şi-a pierdut relevanţa şi astfel prin actul normativ promulgat de Klaus Iohannis ţara noastră se retrage din această organizaţie.

Jean Claude Junker a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat,  în cursul zilei de joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti fostului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Joi, 6 aprilie 2023, în cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele României, Klaus Iohannis, a reamintit că acest titlu este o recunoaştere publică a meritelor excepţionale, a prestigiului şi a contribuţiei lui Jean-Claude Juncker la consolidarea Uniunii Europene (UE).