Avocatul Poporului din Republica Moldova, Ceslav Panico, a declarat în plenul Parlamentului moldovean că entitățile de la Tiraspol continuă să înroleze forțat tinerii pentru serviciul său armat.

Acesta a explicat că, în stânga Nistrului au fost înregistrate mai multe încălcări care ani de zile nu se pot rezolva, transmite știri.md.

Care sunt încălcările semnalate de Avocatul Poporului?

Ceslav Panico a dat ca exemplu lipsa accesului în regiunea transnistreană a Avocatului Poporului și a punctat faptul că nu există un cadru normativ ce garantează dreptul și libertatea persoanelor intern strămutate, iar cifrele oficiale cu privire la persoanele intern strămutate lipsesc.

De asemenea, el a precizat că autoritățile Republicii Moldova trebuie să stopeze imediat practicile de refuz în acordarea unor prestații sociale, pe motiv că persoana primește o prestație similară de la autoritățile secesioniste de la Tiraspol.

În plus, Avocatul Poporului a semnalat că entitățile de la Tiraspol continuă să încorporeze forțat tinerii pentru serviciul în termen în așa numitele „forțe armate transnistrene”.

Nu în ultimul rând, autoritățile secesioniste de la Tiraspol și în anul 2021 continuă să elaboreze politici și mecanisme care grav afectează dreptul la întruniri, opinie și exprimare și este îngrădit dreptul la libertate și siguranță al persoanelor răpite (Petiș Mihail, Oleg Horjan, Glijin Adrian).

Discuții la București pe tema evoluțiilor recente din regiunea transnistreană

Amintim că, evoluţiile recente din Transnistria, pe fondul situaţiei complexe marcate de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au fost discutate săptămâna trecută, la Bucureşti, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, aflat în vizită în România.

Bogdan Aurescu a reiterat şi cu acest prilej aprecierea pentru modalitatea echilibrată şi responsabilă în care autorităţile de la Chişinău s-au raportat la incidentele cu potenţial destabilizator înregistrate în regiunea transnistreană şi a încurajat menţinerea acestei linii.

Referitor la procesul de reglementare a dosarului transnistrean, ministrul Bogdan Aurescu a punctat poziţia principială a României privind susţinerea unei reglementări cuprinzătoare, paşnice şi durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său proeuropean, precizează sursa citată.