Viorica Dăncilă și guvernul ei au fost dați afară de la Palatul Victoria, ar noul Executiv se lasă așteptat. Partidele de dreapta par să nu se înțeleagă pentru a crea o nouă majoritate. Claudiu Năsui de la USR pune condiții clare pentru a vota Guvernul PNL al lui Ludovic Orban. Acesta spune că USR nici măcar nu a fost invitat la guvernare.

Mai mult, Năsui anunță obiectivele clare ale partidului din care face parte. USR vrea vot pentru un vot în două tururi la alegerile locale. Totul s-ar întâmpla într-o singură zi. Dar asta nu e tot. “Majoritatea doar pentru ciolan nu va salva România.

Dacă într-adevăr există majoritate în parlament pentru un guvern, atunci ar trebui să existe și pentru reforme. Iar dacă nu există pentru reforme, atunci poate nu merită să existe deloc.

Deși nu a fost invitat la guvernare, USR a expus câteva condiții pe care nu le poate compromite pentru a vota guvernul. Nu am cerut funcții, nu am cerut subvenții, nu am cerut contracte cu statul. Am cerut ceva mult mai important, am cerut câteva reforme reale și un pact pentru alegeri anticipate după alegerile prezidențiale.

Iar acele reforme vrem să le votăm înainte de votul asupra învestiturii. De ce? Pentru că, politicienii de multe ori una zic și alta fac. Avem o experiență de trei ani de zile în parlament. Ce nu se votează acum, când e nevoie de voturile noastre, nu se va mai vota deloc. Vor fi abțineri sau absențe strategice și nu o să mai iasă alte voturi. De aceea punem condițiile înainte.

Cât de ușor ar fi, de exemplu, să trecem legea privind primarii în două tururi prin parlament?
Avem deja proiect de lege în camera deputaților. O majoritate ar putea să-l deblocheze și să-l voteze într-o singură zi de muncă.

Să facem un calcul simplu. La camera deputaților, cea care contează, avem 153 de voturi fără PSD și UDMR. Am mai avea nevoie de doar 12 voturi până la majoritatea de 165. Acestea pot fi obținute de la minorități și/sau independenții care au absentat la moțiune. Dacă avem majoritate, împreună cu oamenii aceștia o să o avem. Și dacă o avem, atunci măcar să o avem pentru o reformă care merită.
Dacă avem voturile pentru guvern, avem voturile și pentru reforme. Miza guvernării nu trebuie să fie robinetul de bani publici, ci reforme reale”, a scris Năsui pe o rețea de socializare.