Situație fără precedent în fotbal. Jucătorul canadian al echipei Bayern Munchen, Alphonso Davies a făcut miocardită la scurt timp după infectarea cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de antrenorul Julian Nagelsmann. Potrivit acestuia, internaţionalul canadian de 21 de ani a încetat antrenamentele din cauza unei „inflamaţii uşoare”, scrie marca.com.

În ceea ce privește diagnosticul acestuia, presa străină scrie că după ce s-a vindecat de COVID-19, la începutul lunii ianuarie, fotbalistul a fost supus mai multor controale medicale, în urma cărora a fost detectată această problemă.

De menționat este faptul că, în cazul în care nu este atent monitorizată și tratată, miocardita poate fi fatală, în special în rândul sportivilor. În acest context, Davies nu se va putea antrena câteva săptămâni.

Antrenorul acestuia a precizat că pauza lui Alphonso Davies va dura câteva săptămâni, timp în care fotbalistul ar trebui să se vindece.

„Deocamdată, a încetat să se antreneze, aşa că nu va fi disponibil pentru noi în următoarele săptămâni. În timpul controalelor efectuate de jucătorii care au avut COVID-19, am detectat semne de miocardită uşoară la el. Trebuie să se vindece şi asta, dar, fără îndoială, va dura ceva timp”, a detaliat Nagelsmann în conferinţa de presă organizată înaintea meciului cu FC Koln, programat, sâmbătă, în deplasare.

Miocardita și vaccinurile anti-covid

Trebuie menționat faptul că până în momentul de față, miocardita a fost înregistrată în cazul persoanelor care s-au vaccinat. La finalul anului trecut, Valeriu Gheorghiță vorbea despre temerile părinţilor cu privire la faptul că, după administrarea vaccinului anti-COVID, copiii ar putea face miocardită.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid declara atunci că miocardita poate fi declanșată și de alte tipuri de vaccin și are cauze multiple.

„Ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate, de eficienţă, de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită.

Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este găsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi – virali, bacterieni, parazitari, fungi. Are o cauză multiplă, sunt multiple cauze care pot determina această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în luna noiembrie.