Până la momentul în care un vaccin ar putea opri pandemia de coronavirus, Europa elaborează un plan pentru cinci ani. Astfel, 55 de membri de stat din Europa participă la o ședință online luni și marți pentru a ajunge la un acord asupra strategiei generale de acțiune în fața virusului SARS-CoV-2.

Din păcate însă, întâlnirea oficialilor a început destul de pesimist, cu o declarație din partea directorului OMS Europa, Hans Kluge. Acesta are un scenariu sumbru cu privire la evoluția virusului și a avertizat că ”va mai mai rău, în octombrie și noiembrie va crește mortalitatea” din cauza COVID-19.

Totodată, el a subliniat faptul că  existența unui nu va pune capăt pandemiei.

”Aud tot timpul: ”vaccinul va pune capăt pandemiei”. Sigur că NU” a punctat liderul OMS Europa.

Va fi un adevărat coșmar

Acesta a mai adăugat că și dacă vom avea un vaccin, nu este cunoscut dacă acesta ar putea ajuta toate grupele populației, iar dacă va fi nevoie de mai multe vaccinuri, liderul OMS este de părere că întreaga situație ar putea deveni un coșmar.

”Nici măcar nu știm dacă vaccinul va ajuta toate grupele de populație, avem câteva semne acum că va ajuta un grup, dar nu și pe altul. (n.r. grupe de vârstă, de exemplu). Și, dacă va trebui să comandăm diferite vaccinuri, va fi un coșmar logistic” a continuat el, conform SkyNews.

În ceea ce privește finalul pandemiei de coronavirus, oficialul este de părere că acest lucru se va întâmpla atunci când întreaga populație va învăța să trăiască cu virusul ucigaș. Totodată, acesta a menționat că mesajul transmis este unul pozitiv având în vedere evoluția pandemiei în lume.

”Finalul pandemiei va fi momentul în care noi, ca și comunitate, vom ajunge să învățăm să trăim cu această pandemie. Depinde de noi și acesta este un mesaj foarte pozitiv” a mai afirmat Hans Kluge după ultimele date.