Parisul şi suburbiile sale ar putea intra de luni în stare de alertă maximă pentru epidemia de coronavirus, dacă se confirmă avansarea epidemiei în regiune, a declarat joi ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, relatează AFP, conform Agerpres.

Capitala franceză şi suburbiile sale au ”depăşit cele trei praguri care pot corespunde zonei de alertă maximă”, a declarat ministrul Véran, în cadrul unei conferinţe de presă. „Dacă acest lucru se confirmă, nu am avea altă opţiune decât să plasăm Parisul şi suburbiile sale în alertă maximă şi aceasta de luni”, a precizat ministrul francez, indicând că situaţia va fi revizuită duminică.

Franța face apel la voluntari pentru testarea vaccinurilor COVID-19

Toate acestea se întâmplă în contextul în care Franţa a făcut apel la 25.000 de voluntari adulţi care să se înscrie pentru o serie de teste clinice pe scară largă în care va fi evaluată siguranţa şi eficacitatea câtorva vaccinuri candidate împotriva COVID-19, după cum transmite joi Reuters.

Fazele II şi III ale testelor clinice, care ar putea începe în curând în această lună, se vor desfăşura în 24 de spitale din ţară. Voluntarii sunt invitaţi să se înscrie online.

În prezent nu există niciun vaccin aprobat la nivel internaţional pentru prevenirea COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, care a făcut peste un milion de victime la nivel mondial.

INSERM (Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale), responsabil de acest proiect, nu a precizat ce vaccinuri vor fi testate, menţionând că discută în prezent cu producători farma, urmând să aleagă spre testare ‘cele mai promiţătoare’ vaccinuri candidate.

INSERM a lansat joi campania de recrutare

„Toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv persoane mai în vârstă” pot participa la teste, a explicat pentru postul France Info Odile Launay, responsabila cu coordonarea acestei campanii de recrutare de voluntari în Franţa.

Chiar şi cei care au anumite probleme de sănătate (de tip cardiac, pulmonar sau diabet) – boli dovedite că favorizează complicaţiile infecţiei cu COVID-19 – se pot prezenta ca voluntari.

La ora actuală, mai mult de 150 de vaccinuri potenţiale sunt dezvoltate şi testate pentru stoparea pandemiei de COVID-19, 38 dintre ele în teste clinice pe oameni, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).