Internetul mobil se apropie cu paşi repezi de performanţele reţelelor fixe. Începând de săptămâna trecută, în România îşi face loc cel mai rapid internet mobil, tehnologie în care îşi măsoară forţele doi dintre operatori.

Săptămână de foc pe piaţa telecom autohtonă prin anunţul aproape simultan al Vodafone şi Zapp privind disponibilitatea în reţelele lor a tehnologiei HSPA+, care aduce în România cel mai rapid internet mobil existent la ora actuală. Prin îmbunătăţirile aduse reţelelor 3G, noua tehnologie permite viteze de transfer ale datelor de trei ori mai mari decât cele actuale, respectiv până la 21,6 megabiţi pe secundă (Mb/s) la descărcare şi 5,76 Mb/s la încărcarea de conţinut.

Anunţul Zapp, făcut cu o zi înaintea competiţiei, arată că, practic, fostul acţionar vrea să predea compania cu temele făcute noului proprietar, Cosmote, confirmând astfel că tocmai tehniologia 3G este activul care a motivat achiziţia. Implementarea tehnologiei va mai dura însă. Aceasta este disponibilă acum doar în Bucureşti, achiziţionarea noului serviciu fiind însă condiţionată de înscrierea pe o listă de aşteptare deoarece operatorul nu are încă un stoc de modemuri necesare conectării, motivează Chris Bataillard, CEO Zapp. În plus, reţeaua HSPA+ necesită încă unele ajustări. „În curând va fi introdus şi IMS (IP Multimedia Subsystem) şi atunci, practic, internetul mobil va putea fi folosit ca orice reţea fixă“, explică Vicenţiu Dragomir, CTO Zapp. „Decizia implemetării IMS va reveni însă noilor acţionari, noi le-am lăsat roadmap-ul pe masă“.

Miza internetului mobil de mare viteză

Tarifele pentru serviciile de date care vor folosi HSPA+ rămân nemodificate faţă de actualele tarife de date ale operatorului, cel mai ieftin fiind abonamentul de nouă euro lunar, fără limită de trafic, dar cu limită de volum de 1,5 gigabytes (GB) de date descărcate. Sunt disponibile şi variante prepay, inclusiv cu un tarif de 2 euro/zi, fără nicio limitare de viteză sau volum. Reţeaua 3G HSPA a Zapp, peste care se poate extinde noua tehnologie, acoperă în acest moment 14 oraşe, unde serviciul va fi extins în viitor.

La o zi distanţă, Vodafone a anunţat disponibilitatea aceleiaşi tehnologii, HSPA+, care îmbunătăţeşte vitezele de transfer în reţea, pentru clienţii business din Bucureşti. Aceştia vor putea beneficia de reţeaua îmbunătăţită în mai multe zone din Capitală, centre de afaceri, hoteluri zone cu clădiri de birouri şi câteva spaţii centrale. Lansarea comercială se va face însă pe 30 septembrie, când noul serviciu va fi disponibil în Bucureşti şi în câteva oraşe principale din ţară.

„Abonamentele şi tarifele vor fi anunţate la lansare, nu vor fi mai scumpe decât cele actuale corespondente, dar serviciul va fi disponibil pentru minim 10 GB de volum maxim de date descărcabil, fiind adresat celor cu nevoi extinse de comunicaţii“, spune Liliana Solomon, CEO Vodafone România. Prin urmare, preţul unui astfel de abonament ar putea fi puţin sub 30 de euro, ţinând cont de actualele abonamente de date Vodafone.

La nivel mondial, există în acest moment aproximativ zece reţele de telefonie mobilă care au implementată în diverse stadii tehnologia HSPA+. La capacitate maximă, aceasta va permite viteze de transfer de până la 42 Mb/s în download şi până la 22 Mb/s în upload.

„Internetul mobil este singura sursă de creştere a industriei telecom în ­această perioadă de criză“, explică Liliana Solomon motivul principal pentru care operatorii fac astfel de investiţii şi de ce contează să se poziţioneze ca lideri în domeniu.

175-36723-13_lilianasolomon_36.jpgTot din luna septembrie, vom dubla gratuit şi viteza pentru restul utilizatorilor.
Liliana Solomon, CEO Vodafone România