Cupa Mondială Qatar 2022. Începe CM de fotbal cu meciul de deschidere Qatar – Ecuador. Controverse asupra evenimentului

UPDATE: Ecuador a învins cu scorul de 2 – 0 echipa gazdă a Cupei Mondiale, Qatar. Mai mult, sud-americanii au avut un gol anulat la debutul primei reprize.

Știre inițială:

Duminică, 20 noiembrie, începând cu ora 18:00, se dă startul Cupei Mondiale Qatar 2022, cu meciul de deschidere este Qatar-Ecuador, duel din Grupa A, care a stârnit deja o serie de controverse zilele trecute, după ce un jurnalist britanic cu origini arabe, Amjad Taha, a transmis că oficialii qatarieni ar fi mituit 8 jucători ecuadorieni cu 7,4 milioane de dolari. Totuși, Marc Owen Jones, conferențiar la Universitatea „Hamad Bin Khalifa” din Doha, specialist în știrile false din social media, a pus la îndoială însă acuzațiile aduse de jurnalist: „Un cont cunoscut pentru dezinformare”.

Startul Mondialului are loc pe terenul „Al-Bayt”, stadionul în formă de cort de beduini din Al-Khor, construit la 50 de kilometri de Doha, cu o capacitate de 60.000 de locuri. Mai mult, organizatorii au anunțat cu puțin timp înainte de începerea evenimentului că nu se va putea consuma bere pe stadion. Turneul va fi deschis în grupa A de Qatar, naționala gazdă antrenată din 2017 de catalanul Félix Sánchez, care are ca obiectiv depășirea primei faze a competiției, o misiune aproape imposibilă, într-o grupă cu Olanda, Senegal și Ecuador. Va juca la start contra echipei sud-americane.  Favoritele CM 2022 sunt Argentina și Brazilia.

Qatar – Ecuador, duminică, 20 noiembrie, pe TVR 1

Qatar Ecuador poate fi urmărit LIVE VIDEO online pe TVR 1.

Qatar – Ecuador, echipe probabile:
Qatar: Barsham – I. Mohammad, Pedro Correia, Khoukhi, A. Hassan, H. Ahmed – A. Hatem, Boudiaf, Al-Haydos – A. Ali, Afif
Selecționer: Felix Sanchez

Ecuador: A. Domínguez – B. Castillo, Porozo, Hincapié, Estupiñán – Franco, Gruezo, M. Caicedo – Plata, E. Valencia, Ibarra
Selecționer: Gustavo Alfaro

GRUPA A

ECUADOR

Antrenor: Gustavo Alfaro (Argentina)

Portari: Moises Ramirez, Alexander Dominguez, Hernan Galindez

Fundaşi: Piero Hincapie, Robert Arboleda, Pervis Estupinan, Angelo Preciado, Jackson Porozo, Xavier Arreaga, Felix Torres, Diego Palacios, William Pacho

Mijlocaşi: Carlos Gruezo, Jose Cifuentes, Alan Franco, Moises Caicedo, Angel Mena, Jeremy Sarmiento, Ayrton Preciado, Sebastian Mendez, Gonzalo Plata, Romario Ibarra

Atacanţi: Djorkaeff Reasco, Kevin Rodriguez, Michael Estrada, Enner Valencia

QATAR

Antrenor: Félix Sánchez (Spania)

Portari: Saad Al-Sheeb, Meshaal Barsham, Yousef Hassan

Fundaşi: Pedro Miguel, Musaab Khidir, Tarek Salman, Bassam Al-Rawi, Boualem Khoukhi, Abdelkarim Hassan, Homam Ahmed, Jassem Gaber

Mijlocaşi: Ali Asad, Assim Madabo, Mohammed Waad, Salem Al-Hajri, Moustafa Tarek, Karim Boudiaf, Abdelaziz Hatim, Ismail Mohamad

Atacanţi: Naif Al-Hadhrami, Ahmed Alaaeldin, Hassan Al-Haydos, Khalid Muneer, Akram Afif, Almoez Ali, Mohamed Muntari

Cupa Mondială Qatar 2022. CM de fotbal de anul acesta este plin de controverse

“Acum este totul” este sloganul oficial al Cupei Mondiale din Qatar. Un mesaj, poate, de concentrare asupra prezentului şi asupra acţiunii de pe teren care este pe cale să înceapă. Un mesaj de depăşire a trecutului. Însă nu este atât de simplu. Spune multe despre faptul că turneul din Qatar este considerat de mulți cel mai controversat mega-eveniment sportiv după o perioadă foarte lungă de timp. La urma urmei, competiţia pentru un astfel de trofeu este considerabilă.

În ultimii 20 de ani, China a găzduit de două ori Jocurile Olimpice. În ultimul deceniu, Rusia a organizat atât Jocurile Olimpice de iarnă, cât şi Cupa Mondială de fotbal din 2018.

Cu toate acestea, în ciuda amplorii atrocităților legate de drepturile omului de care sunt acuzate ambele ţări şi temerilor că astfel de evenimente au fost folosite pentru a-şi încuraja regimurile autocratice, Qatarul este cel care a provocat cea mai mare consternare şi furie în cei 12 ani de când FIFA a şocat lumea dându-i dreptul de a organiza principalul eveniment din fotbalul mondial.

Un aliat cheie al Occidentului – spre deosebire de China şi Rusia – şi acum se pare că al 10-lea cel mai mare proprietar de terenuri din Marea Britanie, cu Heathrow, Harrods şi Shard printre numeroasele sale investiţii britanice, precum şi un furnizor din ce în ce mai important de gaz, Qatar insistă că notorietatea Cupei Mondiale din 2022 este nedreaptă, notează bbc.com.

Promisiunea este că această primă Cupă Mondială din Orientul Mijlociu va fi un turneu spectaculos, revoluţionar, care ar trebui celebrat. Un eveniment care îi va primi pe toţi, va face ca sportul să crească, va inspira tinerii, va stimula turismul, va diversifica economia ţării şi va promova sustenabilitatea. Şi cu tensiunile regionale au fost parţial atenuate de ridicarea blocadei economice de către vecinii Qatarului anul trecut, există speranţe că turneul de fotbal s-ar putea dovedi şi o forţă unificatoare.

Dar nu se poate nega faptul că pregătirea acestui turneu a fost afectată de controverse.

Fostul preşedinte FIFA, Sepp Blatter, a anunţat victoria Qatarului în 2010, a apărut o suspiciune profundă cu privire la modul în care a câştigat acest mic stat în deşert – fără istorie la Cupa Mondială şi cu temperaturi foarte mari vara. Acuzaţiile de corupţie, schimb de voturi şi legături cu acordurile comerciale la cel mai înalt nivel guvernamental au fost întotdeauna respinse de organizatori şi rămân nedovedite.

Dar nu poate fi trecut cu vederea faptul că dintre cei 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au votat în urmă cu 12 ani, cei mai mulţi au fost de atunci acuzaţi, au primit interdicţii sau au fost inculpaţi pentru corupţie şi alte fapte. În 2020, ca parte a unei vaste anchete de corupţie a FBI asupra organismului de conducere al fotbalului, procurorii americani au acuzat trei foşti înalţi oficiali FIFA că au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului.

Qatarul a fost declarat nevinovat de corupţie de către FIFA în urmă cu câţiva ani, dar mulţi oameni consideră în continuare că ţara a cumpărat organizarea Cupei Mondiale. Însuşi Blatter a sugerat că votul a fost parţial rezultatul unui acord pentru arme între ţară şi Franţa.

Impactul asupra mediului al turneului este o altă problemă

FIFA admite că Qatar 2022 va lăsa o amprentă de carbon mult mai mare decât orice altă Cupă Mondială, într-una dintre cele mai puţin sustenabile ţări din lume. Experţii sugerează acum că emisiile ar putea fi de trei ori mai mari decât estimarea oficială, ceea ce este total opus tezei că aceasta va fi prima Cupă Mondială „neutră în privinţa emisiilor de carbon”.

Organizatorii insistă, totuşi, că sustenabilitatea este în inima turneului lor – subliniind faptul că această Cupă Mondială este cea mai „compactă” organizată vreodată, având loc efectiv într-un singur oraş, şi că se va folosi o flotă de autobuze electrice.

Trebuie luată în considerare şi moştenirea celor opt stadioane ale turneului. Au fost construite şapte noi locaţii. Unul, realizat din containere şi denumit Stadionul 974, va fi demontat la sfârşitul turneului, iar alte şase vor fi reutilizate, unele urmând să devină hoteluri sau spaţii comunitare.

Pe fondul îngrijorării că mulţi suporteri nu îşi permit să fie prezenţi la eveniment, există incertitudinea legată de experienţa fanilor din Qatar. S-au pus la dispoziţie apartamente, camere de hotel, camping în deşert, vile, sate pentru suporteri şi chiar camere pe navele de croazieră ancorate.

Cupa Mondială Qatar 2022. Începe CM de fotbal cu meciul de deschidere Qatar – Ecuador. Controverse asupra evenimentului

Însă unii fani s-au plâns de opţiunile de cazare limitate şi costisitoare. Organizatorii pun la dispoziţie 30.000 de camere suplimentare, ceea ce spun ei este echivalentul a un milion de nopţi. Totalul de camere disponibile va fi 130.000. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă acest lucru va fi suficient pentru a satisface cererea.

Decesele muncitorilor migranţi

Reputaţia evenimentului a fost afectată cel mai mult de costul uman al construirii infrastructurii necesare într-o perioadă atât de scurtă de timp şi într-un asemenea climat, dar şi de legile discriminatorii care interzic homosexualitatea şi limitează libertăţile femeilor. Autorităţile spun că au existat trei decese „legate de muncă” pe şantierele stadionelor de când au început lucrările în 2014 şi alte 37 de decese în afara şantierelor, care nu sunt „legate de muncă”. Comitetul Suprem susţine că bunăstarea lucrătorilor este o prioritate.

Cifrele oficiale arată că 15.000 de non-qatarieni au murit în ţară între 2010 şi 2019.

Autorităţile insistă că numărul este proporţional cu dimensiunea forţei de muncă migrante. Dar nu se ştie câte dintre aceste decese au fost legate de muncă şi dacă această muncă a fost legată de Cupa Mondială.

Activişti pentru drepturile omului spun că mii de morţi nu au o explicaţie deoarece nu a existat o anchetă. Anul trecut, The Guardian a notat că 6.500 de lucrători migranţi din cinci ţări – India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka şi Nepal – au murit în perioada 2010-2020, 69% dintre decese în rândul lucrătorilor indieni, nepalezi şi bangladeshi fiind atribuite unor cauze naturale. Indiferent de statisticile oficiale sau de reformele recente ale muncii, activiştii insistă că acest turneu va fi întotdeauna pătat de sânge.

Între timp, organizatorii au afirmat că toţi vizitatorii vor fi bineveniţi, indiferent de rasă, religie, sex saau orientare sexuală, dar au subliniat că se aşteaptă ca legile şi cultura lor să fie respectate, iar mulţi fani LGBT spun că nu au primit asigurări cu privire la siguranţa lor.

Un raport recent al Human Rights Watch care spune că membrii comunităţii LGBTQ+ din Qatar au fost reţinuţi şi abuzaţi fizic de serviciile de securitate ale ţării a mărit tensiunea. La fel şi comentariul unui ambasador al Cupei Mondiale, care a spus că homosexualitatea este „debilitate mintală”. Cum pot fi împăcate acestea cu promisiunea unei „Cupe Mondiale pentru toţi” rămâne neclar.

Cupa Mondială Qatar 2022. Începe CM de fotbal cu meciul de deschidere Qatar – Ecuador. Controverse asupra evenimentului