Managerii societatilor comerciale estimeaza scaderea activitatii in sectorul de servicii, in perioada februarie – aprilie 2009, comparativ cu ultimele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

(In urma cu o luna, managerii se asteptau la „stabilitate” in perioada ianuarie – martie 2009, pentru sectorul de servicii).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere, (sold conjunctural -14%). (Prin comparatie, luna trecuta se aprecia o situatie „buna” pentru ultimele trei luni ale acelei perioade, cu un sold conjunctural de +10%, apropiat lunii decembrie 2009: +13%).

Conform estimarilor din luna februarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o stabilitate, potrivit proportiei de  59% a opiniilor exprimate in acest sens.

In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -15%). (Managerii estimau in ianuarie „stabilitate” la acest capitol, cu un sold conjunctural de +6% pentru perioada ianuarie – martie 2009).

Aceasta tendinta de scadere este data in special de inteprinderile mijlocii (cu 50 pana la 249 salariati), care inregistreaza un sold conjunctural de -23% si cele mari (250-499 salariati), cu un sold conjunctural de -17%.

Potrivit managerilor, Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

(In aceasta privinta, estimarile anterioare anuntau un sold conjunctural de +25% pentru perioada ianuarie – martie 2009).