In Romania exista deja cateva institutii de invatamant superior care furnizeaza programe MBA recunoscute pe plan international: ASEBUSS sub licenta SUA, ASE in colaborare cu Canada, INDE in parteneriat cu Franta si CODECS impreuna cu Open University Londra. Cei mai multi se indreapta spre aceste institutii, dar tinerii care aspira catre o cariera internationala se orienteaza catre universitatile din strainatate. Putini sunt insa norocosi. Identificarea si accesul la aceste programe sunt extrem de dificile din cauza lipsei de informatii.
„Acum doi ani, cand am inceput sa ma pregatesc pentru un MBA,
m-am lovit de nenumarate piedici, o lipsa acuta de informatii si nu am gasit nici un sprijin”, spune Clara Deak si, la fel ca ea, multi altii care ar fi dorit sa urmeze un astfel de program in strainatate. Numai ca experienta dobandita de pe urma acestor cautari obositoare si fara prea multe rezultate au determinat-o pe Clara Deack sa se gandeasca la infiintarea unei institutii de orientare si pregatire pentru un program MBA. Ideea s-a materializat dupa doi ani si, in acest moment, in Romania s-a deschis o fundatie pentru excelenta in pregatirea postuniversitara, Barna Educational Center (BEC). Pentru a putea face fata unei misiuni atat de dificile, Clara Deak spune ca i-au trebuit nenumarate ore de studiu, discutii cu directorii de programe MBA din toata lumea, dar si cu persoanele care au dat teste si s-au inscris la diverse universitati. „De doi ani ma intalnesc la Forumul MBA care se organizeaza in New York cu reprezentantii celor mai puternice universitati si discut cu fiecare in parte, din dorinta de a intelege mentalitatile lor, ceea ce se cere de la un candidat, aspectele pe care ei pun accent intr-un dosar pentru inscriere.”
Asa a invatat punctele nevralgice din cauza carora foarte multi tineri extrem de bine pregatiti, in mod surpinzator, nu sunt acceptati la un MBA in strainatate. Prin serviciile oferite de echipa de specialisti de la BEC, Clara Deak apreciaza ca succesul acestora este de acum incolo garantat. Programul de instruire al centrului ofera sprijin in doua directii:
A. pentru candidati:
l pregatirea pentru sustinerea testelor GEMAT si TOEFL;
l consultanta in pregatirea dosarului de admitere;
l informare despre politica de admitere, mentalitati, prejudecati, aspecte care trebuie evitate sau subliniate;
l acces liber la baza de date si informatii despre programele MBA;
l prezentarea politicilor de bursa/finantare si identificarea surselor de finantare.
B. pentru comisiile de admitere:
l organizarea sesiunilor de prezentari, precum si a interviurilor de admitere;
l promovarea principalelor programe MBA din tara sau strainatate;
l promovarea acordarii de burse/finantare.
In felul acesta, BEC constituie intr-un fel de interfata intre candidatii pentru admiterea la MBA si comisiile de admitere la aceste programe. In afara asistentei oferite de profesori de matematica si engleza, centrul pune la dispozitia celor interesati toate instrumentele de studiu de ultima ora: manuale, software, calculatoare si teste de evaluare pentru a identifica nivelul de performanta la care se afla fiecare. Dar, ce este si mai important: ofera informatii despre strategia de pregatire pentru obtinerea de scoruri cat mai mari la aceste teste. La ce ajuta un punctaj maxim?
In afara de un loc in cadrul unei universitati de renume din Europa sau America, un punctaj ridicat poate duce la obtinerea unor gratuitati din partea acestora, chiar sustinerea integrala a costurilor studiilor. „Intentia noastra este de a organiza intalniri intre studenti sau absolventi romani sau straini ai
unor universitati de prestigiu pentru a impartasi din experienta lor de pregatire si admitere la aceste programe.” aflam de la directoarea executiva a fundatiei.
In viitorul apropiat, Clara Deak se gandeste sa extinda sfera si nivelul de pregatire, prin realizarea unui sistem similar de informare si sustinere a persoanelor care vor sa urmeze un doctorat in strainatate.
Pasii de pregatire pentru un MBA
Cele mai importante faze ale procesului de admitere sunt: testul GEMAT, testul TOEFL si dosarul de admitere. Un scor mare la aceste teste deschide portile admiterii si chiar obtinerea unei burse de studii.
Testarea
Testul GMAT (Graduate Management Admission Test) este unul de rezistenta, fiind considerat extrem de dur. Obtinerea unui scor mare depinde de cat de dificile sunt intrebarile la care s-a raspuns corect. Deoarece se adapteaza la performantele individuale, testul se mai numeste si GEMAT CAT (Computer Adaptive Test). El este folosit de universitati pentru a aprecia aptitudinile de baza ale candidatului, dar si pentru a evalua cu precizie aptitudinile sale analitice.
l dureaza 4 ore (inclusiv pauzele optionale si detaliile de lucru);
l consta in maximum 150 minute de testare cu intrebari, plus 60 de minute eseuri pentru evaluarea scrisa;
l are 3 parti: quantitative, verbal, analytical writing, fiecare sectiune avand subdiviziuni;
l se poate sustine doar o singura data pe luna.
Testul TOEFL (Test of English as Foreign Language) este recunoscut la nivel international. Cu ajutorul lui se face evaluarea nivelului de intelegere a limbii engleze a celor care nu sunt vorbitori nativi. Este solicitat intotdeauna la admiterea in programe MBA. Testul este cerut si de catre agentii guvernamentale, programe scolare sau din afara SUA, fiind necesar chiar si la admiterea la facultatile din strainatate.
l se sustine pe calculator;
l cuprinde patru sectiuni: listening, structure, reading si written essay.
Primele doua sectiuni ofera un nivel de dificultate adaptabil performantelor individuale. Realizarea
unui scor mare este direct proportionala cu numarul raspunsurilor corecte la intrebarile dificile. Urmatoarea sectiune (cititul) este ceva mai relaxanta. Scorul primit depinde de raspunsurile corecte, indiferent de dificultatea intrebarilor. Ultima parte a testului, eseul, se poate redacta pe calculator sau pe hartie.
Unele programe MBA stabilesc un scor minim la acest test de care depinde acceptarea candidatilor.
Dosarul de admitere
Reprezinta argumentul hotarator pentru admiterea la studii. Dosarul cuprinde mai multe elemente: completarea unei fise tipizate, specifica fiecarei scoli; scrisori de recomandare; foaia matricola universitara; eseul de prezentare; curriculum vitae si…interviul, in cazul celor ajunsi in finale.
Eseul de aplicare ofera candidatului sansa de a-si prezenta personalitatea, iar comitetului de admitere un profil clar al motivatiilor, convingerilor, intereselor, aptitudinilor, precum si a capacitatii de comunicare scrisa.
Curriculum vitae si interviul sunt parti esentiale ale procesului de admitere. Fiecare etapa isi are secretele ei. Puse, intr-o anumita ordine si forma, toate informatiile referitoare la experienta, aptitudini, pregatire, cunostinte practice si convingeri personale pot contura un profil ideal al candidatului.
Procedura de completare corecta a unui dosar de admitere necesita mult timp si competenta.
Durata necesara pentru pregatirea examenului de admitere la un MBA:
1. Timpul afectat pregatirii pentru teste: minimum 4 luni sau rezolvarea a minimum 40 de teste din fiecare tip. Total lucru efectiv: 300 ore.
2. Completarea dosarului de inscriere: aproximativ 50 de ore de lucru efectiv.
3. Studierea diverselor informatii legate de admitere si programe MBA: aproximativ 50 de ore.

Informatii suplimentare la tel./fax: 231.49.00; 093/501642; tel: 092/785072; E-mail: cdeak@itcnet.ro.
    

Topul MBA-urilor in: Europa
l London Business School, Anglia
l INSEAD Fontainbleau, Franta
l IESE University of Navarra, Barcelona, Spania
l ERASMUS University, Rotterdam, Olanda
l IMD International, Lausanne, Elvetia
l Bocconi University, Milano, Italia

Statele Unite ale Americii
l Wharton, University of Pennsylvaniar
l MIT Bostonr
l Stanford San Franciscor
l Kellog Chicagor
l Columbia University New York.r
r
Cele mai accesibile programe MBA pentru romani:r
l IESE University of Navarra, Barcelona, Spaniar
l INSEAD Fontainbleau, Frantar
l London Business School, Angliar
l University of Michigan SUAr
Candidatii admisi la aceste programe pot obtine imprumuturile necesare pentru plata studiilor de la ABN Amro si BERD. Costul acestor programe este de aproximativ 35.000 dolari. Un MBA la Wharton, University of Pennsylvania costa aproximativ 90.000 dolari. Dar este cotat si cel mai bun.