De aceea, găsirea locului potrivit pentru a depozita ceapa poate fi adesea dificilă. Prin urmare, congelarea sau deshidratarea sunt cele mai bune opțiuni. Dar cum ar trebui congelată corect, pentru a rezista cât mai mult? Iată ce recomandă Yahoo.com.

În loc să tai și să feliezi o ceapă zilnic, este mai bine să mergi la congelator și scoți cantitatea de care ai nevoie. Astfel nu mai e nevoie să toci ceapă zilnic și scapi și de mirosul de pe mâini.

Congelarea nu garantează doar că folosiți tot produsul achiziționat, ci vă scutește timp prețios atunci când vreți să gătiți, rapid, o cină sau vreți să pregătiți un sos.

Ceapa se poate congela foarte simplu dacă urmați acești pași

Pe lângă faptul că aceasta îngheață perfect, este foarte ușor să o toci și să o arunci în congelator. Nu e nevoie să o gătiți mai întâi, cu excepția cazului în care, desigur, doriți să puteți adăuga rapid profunzimea aromei pe care ceapa o oferă unui fel de mâncare. Congelarea cepei întregi va necesita mai întâi un proces de blanșare, dar ceapa întreagă congelată nu va fi la fel de ușor de folosit precum ceapa tocată, așa că este bine ca înainte, cât este crudă, să o tăiați. Chiar dacă ceapa este prietenoasă cu congelatorul, e de preferat să o folosiți în mâncare gătită, și mai puțin în salate, deoarece textura sa va fi diferită. Ceapa congelată își va păstra aroma timp de 3-6 luni, dar nu va fi la fel ca atunci când este proaspătă.

ceapă roșie
Sursa: Dreamstime

Cel mai bun mod de a îngheța ceapa

Înainte de a tăia ceapa, urmați aceste sfaturi:

– Asigurați-vă că pungile etanș pe care le utilizați sunt groase. Pungile de congelator standard nu
suficient de groase, așa că puneți ceapa în pungi duble sau triple.
– Mirosul cepei poate pătrunde în congelator și va trece prin pungi subțiri. Încercați să congelați ceapa în
porții mici. În acest fel, puteți folosi toată ceapa din pungă. Pentru cel mai mic spațiu de depozitare,
puneți pungile umplute pe un ambalaj de biscuiți până când îngheață, apoi stivuiți-le sau puneți-le în
congelator.
– Dacă ceapa este moale și/sau a încolțit, pune-o într-un robot de bucătărie cu ulei de măsline și folosește
tăvițe pentru cuburi de gheață pentru a îngheța amestecul. Apoi transferați cuburile într-o pungă cu
fermoar. Acest cub de ceapă va adăuga o aromă delicioasă supei, sosului, preparatelor din carne de vită.

Puneți ceapa tăiată în pungi, sigilați și băgați la congelator

Tăiați sau feliați ceapa în bucăți de orice dimensiune sau formă pe care le folosiți cel mai des. Evitați tăierea cubulețelor fine sau folosirea unui robot de bucătărie. Odată dezghețată, nu va mai fi ceapă, ci o pastă. Dacă vreți să congelați o cantitate mai mare de ceapă de congelat, luați în considerare congelarea sa fie tăiată cubulețe, fie solzișori. Puneți ceapa tăiată în pungi și sigilați. De asemenea, puteți îngheța ceapa într-un recipient ermetic. Când faceți acest lucru, alegeți un recipient de sticlă și întindeți ceapa în straturi subțiri, separate de o folie de plastic.

O ultimă opțiune ar fi să băgați ceapa tocată în tăvițe pentru cuburi de gheață, apoi să transferați cuburile congelate în pungi speciale pentru depozitare. Etichetați și datați pungile, astfel încât să vă asigurați că le folosiți mai întâi pe cele mai vechi.

Cum să dezghețați și să folosiți ceapa congelată

Utilizați ceapa congelată în feluri de mâncare gătite, cum ar fi supă, tocană, ciorbă, burgeri, sos de paste sau orice altă rețetă care folosește ceapă sotă în primii pași. Nu este nevoie să o dezghețați în prealabil. Ceapa congelată nu va mai fi la fel de crocantă, așa că preparatele crude nu vor fi bune. Și nu încercați să o caramelizați după ce a fost înghețată! Nu se va rumeni la fel de bine precum ceapa proaspătă!