Avocatul arata ca taxa de poluare, asa cum este reglementata prin Legea nr.9/2012, nu respecta principiul “poluatorul plateste”, deoarece nu toti cei care polueaza platesc aceasta taxa, scrie portalul avocatnet.ro. 
"Apoi, continua Diaconu, nu trebuie sa uitam care este rolul si menirea unei taxe, in sensul ca taxa este datorata de un contribuabil pentru serviciul prestat in folosul lui de institutiile statului. Or, in acest caz, institutiile statului, fara a indeplini un act sau serviciu in folosul cetatenilor, percep o suma de bani cu titlu de taxa. Nu in ultimul rand, discriminarea care se creaza ca urmare a hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele de judecata prin care se admit cererile de restituire a taxei de prima inmatriculare achitata pentru autoturismele provenite din spatiul comunitar, fata de persoanele care au inmatriculat autovehicule noi pe acelasi teritoriu al Romaniei", scrie avocatnet.ro.Cum procedam pentru a contesta noua taxa autoCarmen Diaconu a explicat pentru AvocatNet.ro ca toate persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman prin promovarea unei actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata.Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto sunt, potrivit avocatului:

  • cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
  • contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
  • decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Finaciara competent si
  • dovada platii taxei de poluare

In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala trebuie sa se adreseze organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata."Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, recomandam incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta manadeaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei", arata Diaconu.Din punct de vedere al costurilor, cei care vor sa conteste in instanta taxa de poluare trebuie sa achite o taxa de timbru de 4 lei si un timbru judiciar de 0,15 lei. La aceasta suma se mai adauga si onorariul avocatului, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii.Carmen Diaconu este de parere ca cei care solicita recuperarea taxei auto in instanta au nevoie de un avocat pentru ca redactarea actiunii in fata instantei de judecata presupune cunostinte temeinice de drept intern si drept comunitar, dar si cunoasterea practicii CEDO. In plus, este posibil ca in proces partea adversa sa invoce tot felul de exceptii, la care justitiabilul trebuie sa fie pregatit sa raspunda. Citeste mai multe informatii despre noua taxa auto AICI.  
REVINE TAXA AUTO

Taxa de primă înmatriculare va fi introdusă din nou din septembrie. Deşi taxa fusese suspendată în luna ianuarie pentru un an de zile, Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat în exclusivitate pentru postul The Money Channel ca va suspenda această prevedere. Taxa va fi reintrodusă în toamnă şi va fi mai mică decât cea anterioară.