Dacă ajungi în această situaţie, nu trebuie să te impacientezi. Iată ce poţi face pentru a rezolva problema, fără prea mult efort.

Ce este super glue

Cunoscut sub numele de adeziv cianoacrilat, super glue a fost inventat – accidental – de Harry Coover, în 1942, în timp ce cerceta materialele plastice pentru a fi folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numele i-a fost dat datorită puterii de a lipi anumite lucruri.

De asemenea, se usucă incredibil de rapid – în câteva secunde, deși e nevoie de 24 de ore pentru a se „ lipi” complet, și funcționează pe aproape orice, în afară de anumite materiale plastice și sticlă, scrie Firstforwomen.

Nu e sigur pentru alimente și nu ar trebui folosit pentru a repara nimic cu care gătiți sau mâncați

Important de reținut: adezivul nu este considerat sigur pentru alimente și nu ar trebui folosit pentru a repara nimic cu care gătiți sau mâncați. De asemenea, nu este potrivit pentru mașina de spălat vase sau cuptorul cu microunde.

Aceeași reacție chimică care permite super glue să se lipească în siguranță de suprafețele pe care doriți să le reparați va avea loc și în cazul altor lucruri cu care intră accidental în contact, cum ar fi degetele.

„Este unul dintre motivele pentru care sfătuiesc întotdeauna ca super glue să fie utilizat purtându-se mănuși”, spune expertul Forrest McCall.

„Este foarte ușor să se prindă de degete atunci când îl aplici și se usucă atât de repede încât te trezești cu mâinile lipite, înainte să-ți dai seama ce s-a întâmplat.”

Cum să îndepărtați super glue de pe degete sau piele

Dacă ați uitat să purtați mănuși – sau v-ați lipit pe alte părți ale pielii– vestea bună este că super glue este mult mai ușor de îndepărtat decât ați fi crezut.

„Cât de repede puteți, înmuiați degetele sau zona respectivă lipită în apă caldă și detergent de vase, timp de aproximativ 10-15 minute”, sugerează McCall.

Apoi, ar trebui să-l puteți îndepărta fără și fără a irita pielea.

Dacă ați vărsat mult lipici sau dacă este mai încăpățânat, puteți folosi un tampon de bumbac pe care să-l înmuiați în acetonă, apoi să frecați zona respectivă până când lipiciul se descompune.

„Acetona este foarte eficientă în acest sens, dar poate usca pielea, așa că, după ce ați terminat, asigurați-vă că spălați zona cu apă și săpun, apoi aplicați cremă hidratantă”, adaugă McCall.

Cum să îndepărtezi super glue de pe păr

În 2021, o femeie a devenit cunoscută pe TikTok după ce și-a pulverizat accidental tot capul cu super glue, în loc de fixativul obișnuit. A fost nevoie de o procedură medicală de patru ore, făcută de un chirurg plastician, pentru a-i salva podoaba capilară.

Desigur, cel mai bine ar fi să evitați pătarea părului cu orice tip de adeziv cianoacrilat.

Din fericire, accidentele mai mici nu vor necesita o vizită la medic. Pur și simplu puteți adăuga o cantitate mică de ulei de nucă de cocos, vegetal sau de măsline, masând-o în păr până când lipiciul se slăbește, apoi spălați părul cu șampon.

Cum să îndepărtați lipiciul de pe ochelari

Deși super glue nu funcționează bine pe sticlă, mulți oameni îl folosesc pentru a încerca să repare ramele crăpate sau rupte ale ochelarilor și ajung să-și păteze accidental lentilele.

Dacă se întâmplă asta, încercați această metodă, care utilizează pastă de dinți, detergent de vase, alcool și apă.

Cum să îndepărtați super glue de pe plastic

Când vine vorba de materiale plastice, evitați utilizarea acetonei, deoarece poate decolora sau deteriora suprafața. În schimb, dacă puteți, înmuiați plasticul într-un amestec de detergent de vase și apă caldă timp de aproximativ 15 minute. Sau turnați detergent de vase direct peste pată, apoi puneți o cârpă curată umezită în apă caldă deasupra locului respectiv și lăsați să acționeze timp de aproximativ o oră.

Cum să îndepărtați super glue de pe țesături și covoare

Cel mai bun truc este să puneți articolul respectiv atins de super glue în congelator, timp de 15 până la 30 de minute. Dacă este vorba de un covor sau orice altceva prea mare pentru congelator, împrăștiați cuburi de gheață.

Acest lucru face ca adezivul devină casant și îl puteți răzui folosind un cuțit sau un card de credit, lăsând materialul de dedesubt neatins.

Cum să îndepărtați lipiciul din plastic, lemn sau metal

Când vine vorba de suprafețe dure, cum ar fi metalul sau lemnul, acetona poate face minuni pentru a îndepărta rapid și complet super-glue. Dacă suprafața respectivă are vreun finisaj de protecție, acetona ar putea să o îndepărteze.