Utilizatorii reţelelor sociale au fost prinşi într-un nou joc online „social”, care presupune „uciderea” tuturor profilurilor din reţelele sociale, fără posibilitatea de resurecţie. Câteva mii de conturi au fost şterse în ultimile săptămâni, majoritatea prin intermediul unor servicii de „sinucidere asistată online” care simplifică, cu ajutorul unor script-uri, întreg procesul de eliminare a fiecărui item de informaţie în parte. Oficialii Facebook au blocat nu doar IP-urile site-urilor respective, ci şi toate infomaţiile despre acestea din reţea.

Moartea online poate fi lină şi lipsită de dureri, iar viaţa după moartea virtuală este plină de viaţă: prieteni în carne şi oase, telefoane, invitaţii scrise şi alte obiceiuri dintr-o lume aproape uitată, lumea fără Facebook.

Dezamăgiţi de goliciunea reţelele sociale o lasă în viaţa lor, de faptul că luptele de pe Facebook pentru cauze nobile nu duc nicăieri, din disperare că şeful lor tocmai a văzut pe Facebook pozele de la petrecerea la care şi-au cam pierdut controlul în timp ce erau într-o delegaţie sau doar de nervi pentru că nu s-a introdus încă butonul de „unlike”, din ce în ce mai mulţi internauţi conectaţi la societatea virtuală decid  să-şi pună capăt profilului de Facebook, Twitter, MySpace, LinkedIn şi oricărei alte aplicaţii de social networking. Cu un ultim „poke” şi un status de adio, sute de utilizatori părăsesc reţeaua cu un sentiment de împăcare şi cu un click rapid şi nedureros din mouse.

Dacă nu te lasă inima să te ocupi direct de ştergerea tuturor prietenilor, pozelor şi informaţiilor din conturi, există servicii specializate de sinucidere asistată, site-uri care se ocupă de „treaba murdară” pentru tine, în funcţie de stilul tău personal. Dacă vrei s-o faci „la rece”, poţi accesa Web2.0 Suicide Machine care face curăţenie în urma ta în doar 52 de minute, faţă de aproximativ 9 ore şi 30 de minute, cât ţi-ar fi luat să o faci de unul singur. „Acestă maşină te ajută să ştergi toate profilurile consumatoare de energie de reţele sociale, să-ţi omori falşii prieteni virtuali şi să termini odată pentru totdeauna cu alter ego-ul tău virtual”, scrie pe prima pagină a site-ului.

O „moarte” demnă

„Pe vremuri eram şi eu ca tine. Mereu online, chatting, poking… Lucrurile păreau să fie OK, dar îmi scăpa ceva. Îmi lipsea familia mea reală, nu văzusem când mi-au crescut copii, îmi lipsea soţia mea, nu mai aveam timp nici să gătesc pentru ei”, îţi explică un tip cu o atitudine de „Alcoolic anonim” într-un video care explică şi cum funcţionează „maşina”. Odată ce ai apăsat pe buton, nu mai există posibilitatea reînvierii unui cont. 58.401 de prieteni au fost şterşi până în prezent, 230.922 de tweet-uri au fost eliminate şi 891 de utilizatori au făcut asta înaintea ta.

Dacă te caracterizează ieşirile dramatice din scenă, Seppukoo.com vă garantează o moarte de samurai. De data aceasta, întregul demers are o încarcătură artistoco-filozofico-metafizică, pe ideea că vieţile intime şi emoţiile pe care oamenii le experimentează online sunt deturnate în favoarea profitului. „Dincolo de toate întrebările rămâne în picioare un lucru: că intimitatea noastră, identităţile noastre, relaţiile noastre, false sau reale, sunt exploatate într-un singur scop: să fie vândute ca produse. Dar merită, până la urmă, să trăieşti aceste vieţi?”, scrie în secţiunea „About”.

Decât să suporte umilinţa de a cădea în mâinile duşmanilor, samuraii japonezi preferau să-şi provoace singuri o moarte dureroasă şi lentă, dar demnă, înfigându-şi o sabie în abdomen şi mişcând-o pe orizontală pentru a grăbi finalul. Gestul în sine se numeşte Seppuku şi este puternic încarcat simbolic în cultura niponă. „Având în vedere că strategiile de marketing au fost folosite de media corporatistă să facă profituri uriaşe, conectând oamenii din întreaga lume, Seppuku încearcă, într-un spirit ludic, să deturneze acest mecanism deconectând oamenii unii de alţii şi transformând experienţa de sinucidere online într-o experienţă socială online”, explică Seppukoo.com.

Panică la Facebook

Reacţia oficialilor reţelei sociale Facebook a fost rapidă. Au blocat IP-ul site-urilor respective în reţea pe motiv că încalcă statement-ul, au blocat orice informaţie despre aceste site-uri în reţea şi au ameninţat că vor da în judecată reprezentanţii Seppukoo.com, sub acuzaţii de phishing sau folosirea datelor personale.

„Reprezentanţii Seppukoo.com resping toate falsele acuzaţii de phishing sau reţinere de date personale şi invită în mod public dezvoltatorii Facebook la o întâlnire la sediul lor pentru a se convinge singuri”, au ripostat promotorii „sinuciderii virtuale”.

Facebook nu oferă posibilitatea utilizatorilor să dispară complet din memoria reţelei, iar contul poate fi doar „dezactivat”. Asta înseamnă că Facebook păstrează în arhive toate informaţiile legate de tine şi de prietenii tăi „pentru eternitate”.

Există şi voci care critică modul de lucru al unor site-uri gen Suicide machine. „Am verificat personal mai multe conturi de Facebook care au fost şterse în acest fel şi unele dintre ele mai aveau prieteni. Deci profilul tău va fi şters pentru tine, dar nu va dispărea complet. O unealtă prin care ai fi putut să te declari în “faliment de prieteni” şi care ar fi şters automat toţi oamenii din contul tău ar fi fost mai utilă, în opinia mea”, scrie un blogger.