Cei care își mai amintesc de violențele din iarna lui ’90 de la Târgu Mureș știu despre 5 morți și 278 de oameni răniți. Dar mai toată lumea a pus evenimentul sub steaua veșnicelor tensiuni maghiaro-române și viceversa din zona.

Crima care a generat o revoltă

În 1991, la Bolintin Vale, s-a construit un focar de conflict total altfel decât cel din Târgu Mureș. Rromii care au făcut violențele să escaladeze erau ”parveniți”, cum spun localnicii, în mod eronat. Nu erau parveniți, ci veniți din altă parte.

Pe scurt, în noaptea de Paște a anului 1991, un rrom, pe atunci țigan, căci noi știam pe atunci că asta este etnia lor, beat, a înjunghiat mortal un student român din Bolintin Vale, imediat după slujba de Înviere. Nici acum nu se știe ce a avut cu bietul tânăr.

Cert este că, a doua zi, circa 2000 de localnici, români de data aceasta, înarmați cu furci și topoare au atacat casele țiganilor. Pentru început, 22 de gospodării au ars, 2 au fost distruse cu buldozerele, iar rromii au fugit. Din câte ne amintim, statul i-a relocat ulterior, adică le-a dat locuințe noi.

Focuri de Înălțare

Încet-încet, lucrurile păreau să se reașeze, când, la fix șase săptămâni, chiar în ziua de Înălțare, în localitate vecină Ogrezeni, un țigan ursar a înjunghiat un barman român. De data aceasta tânărul a supraviețuit, dar românii au ieșit din nou în stradă pentru a-i îndepărta pe rromi din sat.

De data asta, au incendiat 21 de case ale țiganilor, pompierii fiind opriți de români să intervină ca nu cumva să mai rămână ceva din gospodării și rromii să dispară defitiv din localitate. O zi mai târziu, în semn de solidaritate cu vecinii lor din Ogrezeni,  românii din Bolintin Vale au incendiat 13 case ale țiganilor.

Se spune că, în acele case în care se adăpostiseră rromii fugiți după moartea studentului din noapte de Paște. În total, în zonă, au fost distruse 58 de case.

Hădăreni, comuna Chețani, județul Mureș

Tot cam pe modelul Bolintin Vale, și aici a fost ucis, prin înjunghiere, un tânăr pe nume C. Chețan, zis Crăciunel, pe 20 septembrie 1993. Evenimentul a stârnit furia localnicilor, deopotrivă români și maghiari, și mulţimea înfuriată s-a deplasat prin sat dând la 13 case în care locuiau ”ţigani”.

Procesul care a urmat s-a soldat cu condamnări din rândul celor care au incendiat casele ţiganilor şi i-au omorât pe cei trei romi, 8 săteni primind un total de 25 de ani de închisoare cu supendare. Se spune că violențele au fost augmentate și de indolența polițiștilor din localitate.

Mult mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că familiile ţiganilor să primească 213.000 de lei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) completând totalul cu alţi 262.000 de euro.

Familia celui ucis, Crăciun Chețan, n-a primit nimic. Nici măcar un leu, deși el este singurul nevinovat din toată această tărășenie.

În concluzie, reaprinderea conflictului din Bolintin Vale vine de la cicatricile neînchise ale unui trecut în care unii care au fost neîndreptățiți îi vor neîndreptăți pe alții, într-un carusel al sângelui și lacrimilor.

Numai forțele de ordine și Justiția pot opri o nouă sarabandă a violenței.