"Am intalnit-o prima oara la Berlin, in cadrul unei vizite oficiale de stat, in calitate de membru al delegatiei", scrie Iohannis în cartea sa, potrivit Ziare.com.

"Doamna Angela Merkel s-a aratat foarte interesata de problemele minoritatii germane si, totodata, cunoastea foarte multe detalii despre istoria noastra, despre problemele noastre. Acestea au fost chestiunile importante care s-au dezbatut atunci. Intalnirea a ajuns sa dureze foarte mult, avand in vedere acest tip de vizita. In cadrul discutiilor, un accent aparte s-a pus pe restaurarea bisericilor fortificate; cred ca a fost un semnal foarte bun si pentru noi, si pentru Guvernul Romaniei, ca exista acest interes din partea doamnei cancelar, care este un politician extrem de puternic si de bine informat, un om foarte pragmatic, cu o foarte buna capacitate de analiza si de identificare a temelor sensibile, o persoana cu foarte multa energie", mai scrie preşedintele.

El crede "nu este absolut nicio surpriza ca a ajuns unul dintre cei mai puternici politicieni din lume", subliniind ca "ar fi un avantaj pentru Romania sa cultive relatia cu un om politic de o asemenea anvergura".