Odată cu evoluţia tehnologiei s-a schimbat şi aparatura din casele românilor. Dacă în urmă cu 30 de ani, televizoarele alb-negru erau cele mai populare, muzica era ascultată la pick-up, iar jocurile erau rulate de pe calculatoare 386 şi 486, în prezent vorbim de proiectoare fără fir care înlocuiesc televizoarele, becuri cu difuzoare incluse care pot reda muzică în toată casa şi de console cu sistem de realitate virtuală.

Când vine vorba de televizoare, tehnologia a evoluat enorm, iar dacă în prezent la modă sunt televizoarele ultra HD, capabile să se conecteze la internet şi să se sincronizeze cu telefonul mobil astfel încât să prezinte informaţii legate de agendă, vreme şi ştiri, un moft ar fi achiziţionarea unui videoproiector 3D HD. Un astfel de aparat este BenQ i500.

Acesta se foloseşte de un sistem de operare Android 4.4, fiind capabil să funcţioneze ca un dispozitiv independent, cu acces la peste 300 de aplicaţii. Acest lucru înseamnă că oferă acces la filme, emisiuni, jocuri şi transmisii live, accesibile pentru utilizator fără cabluri, dispozitive de streaming, PC-uri sau media box-uri. Aparatul este echipat cu cele mai populare aplicaţii şi servicii de streaming, precum Youtube by KODI, Spotify, Vimeo, dailymotion, YuppTV, Aptoide, Arte şi multe altele. Cu ajutorul game pad-urilor şi a controlerelor de jocuri disponibile, i500 oferă acces la o serie de jocuri, ce includ shootere, strategie sau aventură. Pentru toate acestea, i500 se foloseşte de reţeaua wireless LAN disponibilă, neavând nevoie de nici o altă conexiune. Mai mult, poate rula conţinut video şi audio direct de pe un stick USB şi poate afişa fişiere Excel, Word, sau PowerPoint, fără ajutorul unui PC. i500 are un sistem proiecţie Short-Throw 0.6, care poate proiecta o imagine de doi metri de la o distanţă de doar 1 metru faţă de ecran. Durată de utilizare este de 30.000 ore. Atunci când nu este utilizat pentru proiecţii, BenQ i500 poate fi folosit ca sistem audio Bluetooth, ce permite rularea de conținut audio direct din telefon sau tabletă. BenQ i500 are 1.3kg, ceea ce îl face să fie uşor de instalat în orice tip de cameră, fie că este vorba de o sufragerie spaţioasă sau o cameră mică de apartament. Vine dotat cu o corecţie keystone automată pe verticală, ce îl ajută să elimine efectul de trapez atunci când imaginea nu este proiectată perpendicular pe ecran.

Muzică în fiecare cameră

În viitorul apropiat mai mulți oameni vor avea telefon mobil decât mașină, acces la energie electrică și apă curentă. Numărul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de 5 ori de la începutul anilor 2000, când a fost lansat primul telefon cu cameră foto. Ritmul de creștere va continua să se accelereze, iar până în 2020, vor fi 5,5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile la nivel mondial, adică 70% din populația planetei, spun cei de la Cisco. Totul se va învârti în jurul telefoanelor inteligente, inclusiv sistemul de iluminat. Pe piaţă există de ceva vreme becuri cu difuzoare încorporate care permit redarea de muzică de pe telefon.

Becurile recepţionează muzica prin intermediul Bluetooth-ului. Pot fi combinate până la şapte becuri, se poate regla intensitatea luminii, iar raza de acţiune este de până la 10 metri. Un dispozitiv inteligent care transformă difuzoarele şi sistemele stereo în platforme wireless de streaming de muzică este D-Link DCH-M225 Music Everywhere. Dispozitivul transmite muzică direct de pe orice smartphone, tabletă, computer cu sistem de operare iOS sau Android sau direct prin Windows Media Player sau iTunes, pe orice difuzor activ ce foloseşte o intrare audio stereo standard de 3,5 mm. Acesta este, de asemenea, şi un Wi-Fi extender, adică extinde semnalul de la router în camera unde este montat.

Jocuri la un alt nivel

Industria jocurilor video a evoluat considerabil în ultimii ani, iar valoarea a crescut de la 45 de miliarde dolari în 2007 la aproape 100 de miliarde de dolari anul acesta. Jocurile pe consolă au câştigat cei mai mulţi adepţi în ultima perioadă, iar marii producători au dus jocul la un alt nivel. După ce au introdus senzorii care permit utilizatorilor să joace folosind doar corpul, vocea şi gesturi, de anul acesta sistemul de realitate virtuală este noul standard. Japonezii de la Sony care au vândut 40 de milioane de unități PlayStation4 până în 22 mai, cea mai vândută consolă de la PlayStation de până acum, vor lansa în octombrie PlayStation VR.

În momentul de față, peste 230 de dezvoltatori de jocuri lucrează pentru crearea cât mai multor titluri pentru PS VR, de la echipe mici și independente, la cei care lucrează în studiouri sau la companii mari dezvoltatoare de jocuri. Sistemul va dispune de un mod Cinema, care le va permite utilizatorilor să acceseze conținut pe un ecran virtual imens, în timp ce vor purta casca de VR. Conținutul pentru modul Cinema va include jocuri și diverse video-uri, dar va avea și caracteristici ale consolei PS4 cum ar fi Share Play și Live de pe PlayStation. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să vadă poze și videoclipuri la 360 de grade, poze realizate cu camerele foto omnidirecționale pentru PS VR prin intermediul PS4 Media Player, ceea ce le va da senzația că sunt în mijlocul imaginilor afișate.

Având în vedere că aproape toată aparatura din casă va fi conectată nu ar strica şi o telecomandă universală. Orvibo este un gadget care transformă telefonul în telecomandă. Aproape orice dispozitiv care are un receptor infraroşu poate fi controlat de telecomanda inteligentă, cu ajutorul unor coduri IR. Telecomanda inteligentă este dotată cu 4 dispozitive de transmitere IR, având un semnal puternic şi raza mare de acţiune. Astfel, se poate controla televizorul, sistemul audio, home cinema-ul, iluminatul, aerul condiţionat şi alte dispozitive inteligente.

Protecție la nivel de rețea

Televizorul, proiectorul, sistemul audio, dar şi consola nu ar fi la capacitatea maximă dacă nu ar fi conectate la internet. Unul dintre cele mai rapide routere din prezent este Talon AD7200 de la TP-Link. Acesta este primul router multi-band din lume bazat pe 802.11ad, cea mai puternică tehnologie wireless disponibilă la ora actuală. Bazându-se pe tehnologia wireless 802.11ad furnizată de Qualcomm Atheros, routerul multi-band TP-LINK Talon AD7200 folosește o nouă frecvență, cea de 60Ghz, dar și benzile de 2.4GHz și 5GHz, oferind viteze wireless de până la 7Gbps. Folosind routerul utilizatorii pot descărca clipuri video 4K în doar câteva minute sau pot transfera o sută de poze pe orice dispozitiv de stocare în aproximativ 4 secunde, fără a-și face griji în privința interferențelor. Router-ul este, de asemenea, compatibil, cu protocoale mai vechi cum ar fi 802.11 a / b / g / n.


Pentru ca dispozitivele conectate să fie în siguranţă este necesar un ultim gadget. Este vorba de Bitdefender Box. Acesta securizează toate dispozitivele conectate la Internet, vulnerabile în fața atacurilor cibernetice. Gradul complex de protecție la nivel de rețea previne orice tip de amenințare chiar dinainte de a ajunge pe gadgeturile inteligente care ne înconjoară acasă. Totodată, Bitdefender Box este dotat și cu tehnologii anti-furt, care previn pierderea sau furtul dispozitivelor, dar și funcții de tune-up, care optimizează și actualizează sistemele de operare pentru a asigura o funcționare cât mai bună.

70% din populația planetei va fi utilizatoare de telefonie mobilă până în anul 2020