Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Cum îţi refuză statul dreptul legal de a deduce TVA

Autor: | | 1 Comentarii | 6305 Vizualizari

În ultima perioadă, au apărut o serie de cauze în care autoritățile fiscale refuză persoanelor impozabile recunoașterea dreptului de deducere a TVA pe considerentul că furnizorul său sau unul dintre furnizorii furnizorului său ar fi săvârșit anumite nereguli .

Practica menţionată porneşte de la premisa, nesusţinută însă de nici un text de lege, că persoana impozabilă care încearcă să îşi exercite dreptul menţionat, ar avea obligaţia corelativă de a se asigura că emitentul facturii poate dispune de bunurile consemnate în cuprinsul documentului justificativ, astfel încât să fie capabil să efectueze livrarea ce se constituie în fapt generator al taxei şi, mai ales, că acesta şi-a îndeplinit obligaţiile privind declararea şi plata TVA pe care a colectat-o de la titularul dreptului de deducere. Cu alte cuvinte, ori de câte ori, ca urmare a unei fapte ilicite a furnizorului, statul nu va putea încasa de la acesta TVA colectată, autorităţile fiscale pot să refuze beneficiarului dreptul de a-şi deduce TVA aferentă acelei tranzacţii, dacă ajung la concluzia că acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia menţionată.

Rezolvări legale În rezolvarea acestei probleme trebuie pornit de la principiul potrivit căruia dreptul persoanei impozabile de a-şi deduce din TVA încasată sau pe care urmează să o încaseze de la clienţii săi, TVA pe care la rândul său a achitat-o sau o datorează furnizorilor săi, este un drept fundamental al sistemului TVA astfel cum este el reglementat de Codul fiscal român şi de legislaţia Uniunii Europene. În acest fel, contribuabilul va achita statului numai acea taxă aferentă valorii adăugate pe care el însuşi a creat-o prin activitatea ce a avut ca obiect prelucrarea sau exploatarea factorilor de producţie achiziţionaţi de la celelalte entităţi participante la viaţa economică. Astfel, în mod normal, preţurile de achiziţie pe care beneficiarul le-a plătit sau urmează să le plătească furnizorilor ar trebui să fie mai mici decât preţurile pe care beneficiarul le-a încasat sau urmează să le încaseze de la clienţii săi, acestea din urmă incluzând şi plusul de valoare amintit. În condiţiile date, devine evident că TVA aferentă preţurilor încasate de furnizor este, de regulă, mai mică decât TVA aferentă preţurilor încasate de beneficiar, aceasta fiind, de altfel, singura ipoteză în care se poate naşte dreptul statului de a colecta surplusul rezultat din diferenţa menţionată. (Concluzia apare şi mai evident dacă avem în vedere însuşi numele acestui impozit indirect).

Decizii discriminatorii Reţinerea în sarcina persoanelor impozabile a obligaţiei de plată a TVA în orice alte situaţii creează o disfuncţionalitate majoră în activitatea acestora şi o discriminare faţă de ceilalţi agenţi economici cu care se află în relaţii concurenţiale, transformând, în mod nepermis, impozitul în discuţie într-un cost pentru afacere. Pentru evitarea acestor efecte, sub presiunea reglementărilor europene, legiuitorul român a trebuit să creeze un sistem suplu pe baza căruia să se realizeze valorificarea dreptului de deducere, instituind pentru contribuabil obligaţia de a îndeplini un set de condiţii relativ simple şi care nu depind decât într-o mică măsură de comportamentul celorlalţi participanţi, din aval şi mai ales din amonte, la circuitul economic. Astfel, din interpretarea dispoziţiilor art. 145, alin. 2, lit. a şi art. 146, alin. 1, lit. a, rezultă faptul că persoana impozabilă va avea dreptul de a deduce taxa: i) dacă bunurile care i-au fost sau urmează să-i fie livrate sunt folosite pentru realizarea altor operaţiuni taxabile; ii) dacă furnizorul este o persoană impozabilă; iii) şi dacă deţine o factură emisă în conformitate cu dispoziţiile art. 155 din Codul fiscal, în care să fie evidenţiată taxa pe care a achitat-o sau urmează să o achite. În ceea ce priveşte prima condiţie, se observă că îndeplinirea sa ţine în mod direct de activitatea desfăşurată de contribuabil, fiind astfel necesar ca acesta să utilizeze efectiv bunurile şi serviciile achiziţionate la producerea altor bunuri şi servicii pe care, la rândul său, urmează să le furnizeze sau să le presteze către propriii săi clienţi prin intermediul unor operaţiuni juridice, care din punct de vedere fiscal sunt purtătoare de TVA. Referitor la celelalte condiţii, îndeplinirea lor trebuie să fie raportată strict la aparenţa creată de documentul justificativ emis de către furnizor. Astfel, prin completarea facturii cu toate datele menţionate de art. 155 din Codul fiscal, furnizorul creează în persoana titularului dreptului de deducere credinţa rezonabilă că este persoană impozabilă şi că are dreptul de a dispune de bunurile şi serviciile ce fac obiectul operaţiunii. Mai mult, actul juridic al emiterii facturii este suficient pentru a da naştere obligaţiei furnizorului de a achita statului TVA colectată, în cuantumul consemnat în cuprinsul său.

Aşadar, cercetarea facturii, respectiv a conformităţii acesteia cu legea, este singura îndatorire impusă de lege contribuabilului în raport cu emitentul facturii, pornindu-se de la premisa că aceasta este singurul document contabil al furnizorului la care beneficiarul are acces.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.