Urmând modelul băncii-mamă din Ungaria, OTP este prima şi singura bancă locală care a făcut public faptul că va acorda un ajutor clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni. Banca maghiară, al cărei portofoliu de clienţi cu credite ipotecare în franci elveţieni se apropie de 14.000 de persoane, a decis  să reducă  dobânda cu un punct procentual şi să sisteze plata principalului pe o perioadă de doi ani.
Potrivit reprezentanţilor băncii, impactul acestor măsuri asupra ratei lunare ajunge la 25%. La un credit de 100.000 de franci luat pe 20 de ani, rata scade cu 100 de franci. Deşi este singura care a decis să aplice aceste măsuri nediscriminatoriu întregului portofoliu de clienţi, OTP nu este singura instituţie de credit care a luat decizii în sprijinul clienţilor, pentru a limita impactul aprecierii francului elveţian cu aproape 100% faţă de 2007 (anul în care s-au dat cele mai multe credite în moneda elveţiană).   Raiffeisen, Bancpost, Volksbank şi Millennium au luat măsuri similare, au arătat pentru Capital reprezentanţii acestor bănci.
Refinanţarea nu este o soluţie. Unii ar mai da credite în franci
Mai toate băncile contactate de Capital susţin că schimbarea monedei creditului prin refinanţare nu este o soluţie în acest moment, având în vedere că dobânda la creditele în euro şi mai ales la cele în lei este substanţial mai mare decât cea la creditele în franci contractate în 2007-2008. O eventuală refinanţare ar fi şi greu de acordat, în condiţiile în care valoarea garanţiilor imobiliare a scăzut substanţial.  
„Nu putem exclude posibilitatea ca francul să rămână o soluţie bună. Creditele sunt luate  pe 20-30 de ani. Am avut şi clienţi care au solicitat refinanţarea împrumuturilor. Le-am acordat-o, deşi nu sfătuim pe nimeni să facă acest lucru acum“, spune Adrian Chichiţă, directorul de retail al OTP Bank. În plus,  în opinia acestuia, relansarea creditelor în franci elveţieni, la care băncile au renunţat încă de la începutul crizei financiare în 2009, ar putea fi o idee bună în condiţiile în care moneda elveţiană se află acum într-un punct „de la care nu mai poate creşte“. 
Cei de la OTP văd francul la o valoare de 1,3 în raport cu euro, faţă de sub 1,1 cât este în prezent. Deprecierea estimată ar urma să se producă într-un interval de maximum trei luni.  De  altfel, potrivit unei analize Capital, majoritatea românilor care au credite în franci elveţieni au plătit, până la finele anului 2010, mai puţin decât dacă ar fi optat pentru un împrumut în euro. O bună parte a acestor clienţi se află în continuare în această postură.