Google a transferat în 2017 19,9 miliarde de euro în Insulele Bermude – un paradis fiscal. Operațiunea a fost efectuată prin intermediul unei firme-paravan cu sediul în Olanda și a avut loc în cadrul unui aranjament care i-a permis motorului american de căutare să scadă impozitele plătite în străinătate, scrie  Reuters.

Potrivit sursei citate, suma  care a trecut prin Google Netherlands Holdings BV – este cu aproximativ patru miliarde de euro mai mare decât cea transferată în 2016.

„Plătim toate taxele pe care le datorăm şi ne conformăm regulilor fiscale ale tuturor ţărilor în care operăm în lume”, a declarat compania Google într-un comunicat.

Filiala din Olanda este folosită în vederea transferării profitului provenind din redevenţe, generate în afara Statelor Unite, către Google Ireland Holdings, o filială cu sediul în insulele Bermude, unde întreprinderile nu plătesc impozitv pe profit.

Această strategie fiscală  este legală şi permite Google să evite să plătească impozite în Statele Unite sau Europa pe aceste profituri, care reprezintă esenţialul a ceea ce câştigă în străinătate gigantul în domeniul tehnologic.

Google Netherlands Holdings BV a plătit 3,4 miliarde de euro impozit în Olanda în 2017, aferent unui profit brut de 13,6 miliarde.