Un articol din New York Times atrage atenția asupra asasinatelor comise de Unitatea 29155, o entitate a agenției de informații militare a Rusiei (GRU). O unitate care a intrat în atenția serviciilor de informații occidentale din cauza unei tentative de asasinat eșuate, în 2015.

Istoria cazurilor Unității 29155 dezvăluie un model de neglijență și nepăsare pentru daune colaterale, dar și încercarea de acoperire a urmelor, scrie publicația NationalInterest.

Evenimentele din ultimii câțiva ani au arătat cât de des recurge Moscova la asasinate pentru a-și îndepărta dușmanii. Fie ei fie foști combatanți ceceni, spioni dezertori, jurnaliști, oligarhi sau șefi incomozi de partide. O lege din 2006 a legalizat uciderile extrateritoriale ca măsură de combatere a terorismului.

Istoria cazurilor Unității 29155 dezvăluie un model de neglijență și îngrijorare pentru daune colaterale și acoperirea urmelor lor.

Cazul Gebrev

Gebrev a fost un traficant de arme bulgar care a amenințat că nu va mai face comerț cu arme mici din Rusia. Aceasta pare o justificare „subțire” pentru o acțiune atât de riscantă ca un asasinat în afara Rusiei. Dar bulgarul era considerat un risc din cauza activității crimei organizate și a autorităților corupte.

Metodă de lichidare: Un agent al Unității 29155 a otrăvit mânerul mașinii lui Gebrev.

Rezultatul: Gebrev, fiul său și un angajat, au ajuns la spital, otraviți. Au reușit însă să scape cu viață. Gebrev și fiul său au fost otrăviți din nou cu aceeași substanță, dar din nou au scăpat. Deși anchetatorii bulgari nu au reușit să identifice vinovații, cazul a revenit în atenție după otrăvirea lui Skripal.

Cazul Milo Djukanovici

Motivul: Președintele autoritar al Muntenegrului era adeptul intrării țării sala în NATO. Periclitând încercările rusești de a controla industria de aluminiu a Muntenegrului și de a obține acces militar la un port mediteranean.
Metodă: În 2016, un agent rus a organizat un grup de naționaliști sârbi pentru a lua cu asalt cu parlamentul și a-l ucide pe Djukanovici.

Rezultatul: Complotiștii au fost arestați chiar înainte de lansarea atacului. Apoi, doi agenți ruși au fost arestați în Serbia, dar aup fost eliberați după ce un înalt oficial rus și-a cerut scuze pentru „operațiunea incorectă”.

Cazul Serghei Skripal (martie 2018)

Motiv: Skripal a fost un agent dublu în cadrul Agenției de Informații ruse (FSB) și pentru britanicii de la MI6. După arestarea sa în 2004, a fost schimbat în cadrul unei oparațiuni de schimbare de spioni, în 2010.

Metodă: Doi agenți au zburat din Rusia în Marea Britanie, cu vize turistice, și au „uns” mânerul ușii lui Skripal cu Noviciok, un agent chimic folosit de armata rusă. Apoi au aruncat sticla de parfum în care fusese introdus agentul chimic.

Rezultat: Otrava i-a afectat grav pe Skripal și pe fiica sa care se afla vizită, dar și un polițist implicat în anchetă. Din fericire, toți au supraviețuit. Agenții implicați în tentativa de asasinat au fost descoperiți pe baza imaginilor de securitate ale aeroportului și, în cele din urmă, au fost identificați.

În ciuda incidentului diplomatic care a urmat, Rusia și-a folosit mecanismul de propagandăpentru a pune la îndoială implicarea sa. Din păcate, în iunie același an, un bărbat din Amesbury a găsit sticla de parfum aruncată de agenții rușu și a dăruit-o partenerei sale. Ambii au ajuns la spital, otrăviți, iar femeia a murit.

În ciuda acestor eșecuri, Unitatea 29155 a rănit și a ucis oameni nevinovați. În 2015, la Washington, oligarhul Mikhail Lesin a murit după ce a suferit „traume provocate de obiecte contundente” în camera sa de hotel din Dupont Circle. Probabil, a fost bătut până la moarte de agenți ai guvernului rus, conform unor informații din securitatea SUA.

Pe măsură ce relațiile Turciei cu Rusia s-au încălzit, asasinii ruși au primit un cec în alb de la guvernul Erdogan pentru a vâna și ucide luptătorii ceceni exilați.
În august 2019, un agent rus l-a ucis pe fostul lider cecen, Zelimkhan Khangoșvili, la Berlin.

Unitatea 29155 a fost activă și în Franța și Spania, potrivit Times. Agenții ruși sunt implicați, de asemenea, în diferite crime și tentative de asasinat în Ucraina. În 2017, un asasin care a pretins că lucrează la cotidianul Le Monde a împușcat un fost comandant de gherilă cecen. Agentul rus avea să fie ucis ulterior de soția comandantului cecen.