Cum arată planul de măsuri fiscale?
Președintele României, Nicușor Dan, are o nouă întâlnire, la Cotroceni, cu șefii formațiunilor politic pentru a analiza viitorul program de guvernare și planul de măsuri fiscale.
Momentan, sunt luate în calcul inclusiv: creșteri de contribuții la sănătate pentru pensiile mari, o taxă de solidaritate pentru cei care au salarii peste 10.000 lei, creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, creșterea impozitului pe profit la 19%, creșterea TVA în sectorul HoReCa, majorarea TVA la 21%, acele contracte pe drepturi de autor să suporte plata contribuțiilor sociale CAS și CASS, impozitarea cu 2% a transferurilor și externalizarea veniturilor, impozitarea criptomonedelor și creșterea impozitărilor în privința jocurilor de noroc.
Nimeni nu vrea să fie premier
Potrivit unor surse politice, niciunul dintre liderii partidelor politice nu pare să își dorească funcția de premier deoarece ea „vine la pachet” cu asumarea tuturor măsurilor fiscale „nepopulare” pentru reducerea deficitului bugetar.
Până și Ilie Bolojan a spus că nu dorește neapărat să fie prim-ministrul României și dacă există o altă variantă mai bună, el este de acord. Pe de altă parte, sunt lideri politici care spun că mai declarația sa este un mod de a negocia pentru funcțiile care sunt pe masă în aceste zile.
De altfel, „PSD negociază doar cu jumătate de gură să primească funcția de premier”, au precizat surse social-democrate.
PSD vrea impozit progresiv din 2026
Cum arată planul de măsuri fiscale? PSD a propus:
- introducerea taxei de solidaritate pentru veniturile mai mari de 10.000 de lei net, adică 16% pe diferența de valoare ce depășește această sumă până la 31 decembrie 2025;
- de la 1 ianuarie 2026 să se introducă impozitul progresiv;
- impozitarea prețurilor de transfer / tranzacțiilor de externalizare a veniturilor cu 2% din valoare;
- creșterea nivelului accizelor cu 20%, dar mai puțin la benzină și motorină;
- să crească accizele la jocurile de noroc și păcănele și supraacciza la produse și mașini de lux sau bijuterii scumpe;
- să se elimine facilitățile fiscale pentru barurile și cluburile de noapte care plătesc impozit pe profit de 5%;
- impozitarea câștigurilor provenite din tranzacții cu criptomonede.
Din grupul de lucru al PSD, pe probleme economice, fac parte: Adrian Câciu, Bogdan Ivan, Cristian Socol, Radu Oprea și Florin Jianu.
PNL vrea să mărească impozitul pe profit la 19%
Cum arată planul de măsuri fiscale? PNL a propus:
- creșterea impozitului pe profit de la 16% la 19%;
- este dublarea impozitului pe dividende la 16%;
- CASS de 10% pentru pensiile peste 2.500 de lei.
Din grupul de lucru al PNL pe probleme economie fac parte: Bogdan Huțucă, Tănase Stamule, Gabriela Horga și Florin Zaharia.
USR cere creșterea TVA la 21%
Cum arată planul de măsuri fiscale? USR a propus:
- creșterea cotei de TVA la 19% pentru sectorul HoReCa;
- creșterea cotei generale de TVA la 21%;
- creșterea cotei reduse de la 9% la 12%;
- listarea companiilor de stat și privatizarea Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Salrom, CEC sau Eximbank, unde statul român are acțiuni;
- eliminarea facilității din Codul Fiscal potrivit căreia cei care sunt pe drepturi de autor, dar au și contract de muncă, să nu plătească CAS și CASS pentru contractele pe drepturi de autor, ci să plătească la nivelul de 6, 12 și 24 de salarii minime.
Potrivit unor surse politice, PSD se opune creșterii generale de TVA, considerând că „este o măsură care frânează economia și o îndreaptă spre recesiune”. Dacă se va insista cu creșterea TVA la 21%, PSD cere, în compensație, scăderea TVA la medicamente și alimente la 5%.
Din grupul de lucru al USR pe probleme economie fac parte: Claudiu Năsui, Diana Buzoianu, Adrian Echert, Narcis Mircescu și Sebastian Cernic.