Beverly Hills de România, așa au botezat jurnaliștii britanici această localitate din țara noastră după ce au venit să facă un reportaj. Vile fastuoase și mașini scumpe pot fi văzut și azi în Țăndărei, Ialomița. 

Această localitate a ajuns în atenția opiniei publice din cauza unei reţele infracţionale ce trafica minori în Marea Britanie. Potrivit Scotland Yard, peste o sută de vile din Ţăndărei au fost construite de o reţea de mafioţi de etnie romă, formată din 30 de membri, cei mai mulţi înrudiţi.

Mulţi dintre locuritorii din Ţăndărei au mers în Marea Britanie cu scopul expres de a colecta banii din sprijinul social, alocaţiile pentru copii şi subvenţiile pentru case – banice ulterior au fost transferaţi în conturi din România.
A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi în închisoare. La noi, cei 26 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni. Nici pâna astăzi, Justiţia din România nu a dat o sentinţă. Procesul se târâie la Tribunalul Harghita după restituiri şi rejudecări. Între timp, reţeaua s-a regenerat şi lucrează acum în Germania, spune Silvia Tăbuşcă, directorul unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane. De victimele copii, acum adulţi, statul român nu mai ştie nimic.

Scotland Yard-ul este de părere că prejudiciul total adus statului britanic de astfel de grupări este de un miliard de lire sterline pe an.

 

 

SURSA: Mediafax, g4media