Parcul eolian poate să asigure energie electrică pentru peste un milion de gosdpodării din România în fiecare an, au comunicat reprezentanţii companiei.

Prima turbină a parcului eolian Fântânele-Cogealac a fost instalată la 1 iunie 2010, iar ultima în cursul acestei dimineţi, la mai puţin de doi ani şi jumătate faţă de prima. “În ultima fază de finalizare a parcului eolian, am lucrat din greu şi am conectat până la 4 turbine pe săptămână. Acest parc este una dintre cele mai bune investiţii ale noastre şi de asemenea unul dintre cele mai semnificative proiecte de acest fel la scară globală”, a precizat Tomas Pleskac, directorul Divizei distribuţie şi achiziţii externe.

De când a fost conectată prima turbinp, parcul CEZ a generat deja 1,646 TWh de energie electrică.

Citiţi şi: Rafalele din eoliene se mai domolesc. Banii vin cu porţia
Parcul eolian este situat pe un lot de pământ unic într-una dintre cele două zone cu cel mai mare potenţial eolian din Europa, în regiunea Dobrogea, la 17 km de Marea Neagră. Fiecare dintre turbinele eoliene este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 99 de metri.

“Folosim o tehnologie de ultimă generaţie a turbinelor eoliene care asigură eficienţă şi siguranţă ridicate într-o gamă largă de condiţii meteo. Acest lucru măreşte semnificativ capacitatea de producţie a parcului eolian”, a declarat Stephen Ritter, manager general pentru surse regenerabile în cadrul General Electric, principalul furnizor al turbinelor.

Citiţi şi TOPUL CELOR MAI MARI PRODUCĂTORI DE ENERGIE EOLIANĂ DIN LUME

Grupul CEZ a achiziţionat proiectul pentru construirea parcului eolian Fântânele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC în august 2008. Investiţia totală a grupului CEZ în acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro.