Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, vineri, reacţia primarului-general al Capitalei, Gabriela Firea, la anunţul oficial al candidaturii lui Nicuşor Dan sprijinit de PNL. CTP spune că de la preşedintele american George W. Bush încoace n-a mai văzut un politician atât de „lovit în freză de o știre”. „Într-adevăr această mișcare a PNL a lovit-o”, spune acesta, analizând reacţia neobişnuită a Gabrielei Firea la anunţul făcut vineri de Ludovic Orban şi Nicuşor Dan.

Doamna Firea a fost lovită pur și simplu de această știre

„A identificat doamna Firea ce le lipsește… A identificat „lipsa de penurie” de la PNL, de la USR-PLUS, de la PMP. „Le lipsește ceva…”. Știți ce le lipsește? Deci… „nau cament” (pronunția Gabrielei Firea a expresiei „no comment” – n.red.), domne. Deci n-au… Toți ăștia din opoziția ei sunt lipsiți de „cament”, cum a spus doamna Firea.

Să știți că de la George W. Bush nu am mai văzut un politician atât de lovit în freză de o știre. W. Bush, vă aduceți aminte, când a venit cineva și i-a spus, era la o școală, și i-a spus de atacul de la World Trade Center, când a intrat avionul în clădire. Nu știa ce să facă, se uita în stânga, se uita în dreapta, nu a luat nicio măsură… Se uita, a mai vorbit cu copiii, a mai râs, nu știa ce să facă.

Doamna Firea, acum, la fel. A fost lovită pur și simplu în creierul mic de această știre, pentru că tot ce a debitat este ceea ce se numește în limba germană „rattenkönig” – „Regele șobolan”, care în argou înseamnă ceea ce în limba engleză se spune „Rat fuck” – traducerea… mă rog. Adică, în argou german asta înseamnă o înșiruire de prostii, una atrâgând-o pe cealaltă. Un fel de „din lac în puț”, în cascadă”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Gabriela Firea a avut reflexul fundamental al politicianului român

CTP a analizat în continuare discursul Gabrielei Firea, despre care a spus că suferă de „reflexul fundamental al politicianului român”, care trebuie să spună neapărat ceva. A fost „o salată de cuvinte, în anumite situații diagnosticabilă clinic”, a mai declarat gazetarul.

„Zice „țara arde și bătrâneii se piaptănă”. Care țară? Care erau bătrâneii? Cine era bâtrânelul aici? Nicușor Dan, Ludovic Orban, Dan Barna, Vlad Voiculescu, ăștia erau bătrâneii?

După care, e de noaptea minții – „nau cament”, „e ca nuca în perete”. Care nucă? Și „colac peste pupăză”. Deci a aruncat niște expresii care nu a niciun sens în cazul de față. Care colac, care pupăză, care nucă, care perete? Le debitează în serie pe baza reflexului fundamental al politicianului român că „ceva trebuie să spun”. Nu trebuie să taci, și atunci dă-i cu pupăza, cu colacu, cu nuca, cu nau cament…

O salată de cuvinte, în anumite situații diagnosticabilă clinic. Asta este reacția doamnei Firea, ceea ce arată că într-adevăr această mișcare a PNL a lovit-o. De ce a făcut-o PNL-ul, ce socoteli or fi, nu mă interesează.

Interesează că prin această mișcare se realizează unitatea să-i zicem „dreptei” – că nu avem alt termen -, în Capitală. O mișcare rațională a liberalilor, prima, după părerea mea, de când au ajuns la guvernare. Că până acum au ținut-o tot din gard în gard cu hotărârile pe care le-au luat. Este o mișcare rațională, logică, persoana este aleasă corect în contextul actual”, a mai declarat Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede”.