“Au fost anumite afirmații în TV și mass-media, cum că eu am sugerat că România ar trebui să împrumute de la FMI, prin aceasta indicând că situația economică a României e mai gravă decât se ştia. Nu este adevărat. Eu am spus că România are o poziţie stabilă. Ea funcţionează în mod normal. Am precizat într-un exerciţiu intelectual că dacă lucrurile s-ar agrava şi anumite surse de finanţare care sunt astăzi disponibile pentru România nu ar mai fi, în acest caz avem la dispoziţie acordul precauţionar cu UE şi FMI”, a precizat Croitoru, în cadrul summitului EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

De asemenea, Croitoru a ținut să dezmintă și declarația potrivit căreia sectorul public din România mai bani doar pentru 4 luni pentru a funcționa.

“Dimpotrivă. Eu am spus că România stă foarte bine. Chiar dacă nu s-ar împrumuta în piaţă, ar reuşi să funcţioneze patru luni, deci acest lucru îi dă putere de negociere. De aceea, randamentele se menţin la niveluri normale şi acest lucru este bun pentru România”, a spus Croitoru.

Rezervele suficiente dau MFP putere de negociere la împrumuturi

Potrivit unor surse oficiale din BNR, Ministerul Finanțelor are un buffer (stoc tampon de bani n.red) de peste 3 miliarde de euro, care, în condițiile îngreunării accesului pe piață pentru Ministerul Finanțelor, ar ajunge circa 10-12 luni.

Întrebat despre acest stoc tampon de 3 miliarde euro pe care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) îi are la BNR, Croitoru a spus că acesta ar asigura minimum 4 luni de funcționare a sectorului public, în cel mai rău scenariu – statul să nu se mai împrumute de pe piață, băncile să își retragă o parte din capital și situația să se agraveze în zona euro.

“Acest stoc de bani pe care Ministerul Finanțelor a avut precauţia să îl facă de-a lungul timpului asigură cel puţin patru luni de funcţionare. Este un lucru foarte bun. Gândiţi-vă prin comparaţie că abia acum acordul de la Bazel III cere sistemelor băncilor să îşi procure lichiditate, astfel încât să poată funcţiona fără să se împrumute pe piaţă timp de o lună. Eu am spus ce bine stă statul român din această perspectivă, pentru că el ar putea face acest lucru minimum patru luni, ceea ce e un lucru bun”, a arătat Croitoru.

Este foarte posibil ca România să înregistreze o creștere economică de 2% în 2012

“România, din perspectiva creşterii economice, care este dependentă de finanţările din interior, a depins şi va depinde în continuare de fluxurile de capital din străinătate. Dacă încrederea continuă să rămână la niveluri joase, bineînţeles că şi pentru noi va avea implicaţii negative. Dar dacă după summitul din week-endul acesta, încrederea va renaşte şi va rămâne la niveluri înalte, acest lucru se va reflecta pozitiv şi pentru România. Este foarte posibil să realizăm creşterea de 2% pentru anul viitor, dacă lucrurile intră în normal. Acest lucru e posibil”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

2012 fără euro?

“Acest scenariu este apocaliptic. Ar fi foarte multe implicaţii. Personal, nu cred că putem să speculăm pe dispariţia euro. Știu că sunt astfel de speculaţii, dar dacă vă gândiţi la consecinţe vă daţi seama că este aproape imposibil ca liderii europeni să dorească să lase euro să dispară”, a conchis Croitoru.

Te-ar putea interesa și: