Circa 67% dintre persoanele intervievate la sfârşitul lui septembrie – la două luni după încheierea negocierilor – au răspuns că sunt la curent cu finalizarea acestor tratative, iar aproape 33% dintre ele au afirmat că procesul încă nu s-a încheiat sau că nu ştiu.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1300 de persoane de către agenţia Promocija Plus.

În acelaşi timp, doar sub 30% dintre respondenţi au spus că sunt mulţumiţi de informaţiile pe care le primesc cu privire la procesul de aderare, care totuşi este calificat drept "istoric" de liderii ţării.

Aceste rezultate sunt ‘devastatoare’ şi ‘autorităţile ar fi putut investi mult mai mult pentru a furniza cel puţin informaţiile de bază cu privire la procesul de negocieri’ – a declarat Nikola Kristic, directorul antenei locale a ONG-ului Transparency International, care a comandat sondajul, a menţionat agenţia de presă Hina, preluată de AFP.

Croaţia a finalizat la 30 iunie negocierile de aderare la UE şi ar urma să devină cel de-al 28-lea membru al blocului comunitar la 1 iulie 2013.

Circa 56% dintre croaţi sunt în favoarea acestei aderări, iar 34% i se opun.

În termen de 30 de zile după semnarea tratatului de aderare, aşteptată în decembrie, urmează să aibă loc un referendum cu privire la integrarea ţării în blocul european.

Croaţia va deveni a doua dintre republicile ex-iugoslave care aderă la UE, după Slovenia, membră a Uniunii din 2004.
SURSA: Agerpres