Investitorii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele economice ale Bulgariei decât cele ale României, probabil din cauza turbulenţelor politice de la Bucureşti, reiese dintr-un sondaj Reuters/OeKB privind încrederea din mediul de afaceri pentru trimestrul al patrulea.

„În ceea ce priveşte aşteptările economice, investitorii sunt de asemenea semnificativ mai optimişti cu privire la Bulgaria decât la România, atitudine care ar putea fi cauzată şi de turbulenţele politice din această ţară”, se arată într-un comunicat care prezintă concluziile unui sondaj efectuat în octombrie de Thomson Reuters şi Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) în rândul investitorilor din Europa Centrală şi de Est, la care au participat 400 de companii din regiune.

Condiţiile de afaceri, la fel de dificile

Investitorii intervietaţi consideră condiţiile actuale de afaceri din România şi Bulgaria la fel de dificile, însă răspunsurile acestora diferă semnificativ în ceea ce priveşte aşteptările de la viitor, se spune în comunicat.

Astfel, respondenţii sunt mult mai optimşti când vine vorba de perspectivele de dezvoltare a afacerilor pe piaţa bulgară în următoarele şase luni, Bulgaria înregistrând chiar cel mai ridicat scor din regiune la acest capitol din sondaj.

Prudenţă mai mare în cazul României

„Pe de altă parte, respondenţii sunt mai prudenţi în cazul României, 30% dintre aceştia anticipând o dezvoltare în sens pozitiv a afacerilor, iar 14% una în sens negativ (faţă de 44%, respectiv 8% în Bulgaria, n.r.)”, notează Reuters şi OeKB în comunicat.

Totuşi, România a înregistrat în sondaj unul dintre cele mai bune scoruri din regiune în ceea ce priveşte intenţia investitorilor de a se extinde pe piaţa locală şi/sau de a crea noi divizii operaţionale, reiese din raportul care cuprinde rezultatele sondajului.

SURSA:Mediafax