Efectele crizei economice asupra magnaţilor ruşi sunt de-a dreptul devastatoare. Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 70 de procente, iar pierderile cumulate sunt de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

Agenţia rusă de presă RIA Novosti, care citează „Forbes”, anunţă că cei mai bogaţi 100 de ruşi au pierdut în ultimele 12 luni nu mai puţin de 380 de miliarde de dolari. De asemenea, numarul miliardarilor ruşi a scăzut de la 110 la numai 32.

În perioada menţionată, averea cumulată a acestora s-a redus de la 552 miliarde de dolari la 142 miliarde de dolari.

Cel mai mare perdant al clasamentului este Oleg Deripaska, preşedintele holdingului Basic Element, care în 2008 se putea lăuda cu o avere de 28,6 miliarde de dolari, iar anul acesta a căzut pe locul al zecelea, cu numai 3,5 miliarde de dolari.

Top 3: Prokhorov, Abramovici, Alekperov

Noul lider al clasamentului este Mihail Prokhorov, preşedintele Oneksim Group, cu o avere de 9,5 miliarde de dolari, urmat de Roman Abramovici, finanţatorul formaţiei Chelsea FC şi în acelaşi timp proprietarul Millhouse Company, cu o avere de 8,5 miliarde de dolari. „Medalia de bronz” revine preşedintelui grupului petrolier LUKoil, Vagit Alekperov  – 7,8 miliarde de dolari.

Pe fondul crizei, refacerea clasamentului a fost determinată nu de îmbogăţirea celor menţionati, ci, dimpotrivă, de sărăcirea unora. Mai exact, absolut niciun miliardar din Top 100 nu se poate mândri cu o avere mai mare în 2009 faţă de 2008.

Singura reprezentantă a sexului frumos, Yelena Baturina, soţia primarului Moscovei, Yury Luzhkov, ocupă locul 32 în clasament. Baturina este preşedintele unui conglomerat, prezent în construcţii, Iteka. Întrucât piaţa imobiliară s-a prăbuşit vertiginos şi în Rusia, averea soţiei de primar s-a subţiat de la 4,2 miliarde de dolari în 2008 la 900 de milioane de dolari în 2009.

SURSA: RIA Novosti