Pandemia provocată de virusul COVID-19 a împins România spre o criză sanitară căreia greu îi face față. Din această cauză, România a solicitat ajutor de urgenţă atât aliaţilor NATO, cât şi partenerilor externi. Se face apel pentru 12.700 de doze de Tocilizumab şi 200 de concentratoare de oxigen.

Raed Arafat, șeful DSU, a trimis luni solicitarea de ajutor către NATO. Aliaţilor le-au fost oferite date despre criza sanitară din România.

Printre aceste date, s-a menționat și faptul că stocurile de medicamente şi echipamente tehnice se consumă rapid. Producătorii au transmis României că nu vor reuși să livreze necesarul până la finele anului.

Ministerul Sănătății blochează programul naţional de Antestezie şi Terapie Intensivă

Într-un moment în care spitalele din țară nu sunt echipate corespunzător pentru a face față numărului de persoane internate, românii primesc o lovitură chiar din partea Ministerului Sănătăţii. Acesta a blocat programul naţional de Antestezie şi Terapie Intensivă într-un moment în care România are mai mult decât niciodată nevoie de ATI. Secretarul general al Ministerului Sănătăţii a decis să blocheze o finanţare adecvată îngijirii pacienţilor din secţiile ATI şi toată aparatura necesară paturilor ATI.

Cu toate că, în ultimul an, numărul echipamentelor s-a dublat, acestea nu pot fi utilizate de către cadrul medical din cauză nu sunt complete. Niciun echipament nu pot funcţiona fără consumabile, fără kit-uri, reactivi sau medicamente.

Românii au înțeles prea târziu importanța Programului ATI

Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei Române de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătăţii a precizat, într-un interviu, că abia în aceste momente de cumpănă prin care trecem, România a înțeles importanța secțiilor ATI în spitale, potrivit Antena3.

„Cred că toată lumea a înțeles importanța strategică a cestui sector din sistemul sanitar, secțiile ATI, care iată sunt Arca lui Noe în dezastre, de care se agață toată lumea cu disperare. Acest rol strategic este prezent în orice situaţie deosebită prin care ar putea trece o comunitate. Dacă folosim această expresie, Arca lui Noe, este evident că ea trebuie pregătită dinainte nu să ne apucăm să o pregătim când dezastrul vine peste noi, aşa cum a trebuit să o facem, din păcate, în această epidemie. Noi, Societatea Română de ATI, am creat acest program şi am lucrat la el anul acesta pentru a-l face foarte bine documentat.”, a precizat Prof. dr. Dorel Săndesc

În ce constă Programul ATI?

Prof. dr. Dorel Săndesc a explicat că programul respective urmărește să finanțeze îngrijirea pacienților care au nevoie urgentă de ATI.

„El îşi propune, de fapt, să finanțeze îngrijirea pacienților gravi care au nevoie de ATI. Toată lumea spune vrem paturi în plus, dar un pat nu însemnă mai nimic când vorbești de pat ATI, el este un complex tehnologic care are nevoie de foarte multe echipamente şi de foarte multe medicamente. Este necesar odată cu creșterea numărului de echipamente să creștem şi finanțarea.”, a explicat prof. dr. Dorel Săndesc

Ministerul Sănătăţii susține acest program

Dorel Săndesc a confirmat că acest program va fi susținul de către Ministerul Sănătății. Totodată, el a explicat că ajutorul NATO cerut de România în pandemie nu ar trebui să fie interpretat negativ pentru că şi noi am ajutat la rândul nostru.

„Este momentul în care noi suntem într-o situaţie unică tragică. Aproape singuri am rămas să avem această criză sanitară. Celelalte ţări au reuşit să o depășească grație procentului mare de vaccinare. Este foarte bine să apelăm pentru că nu îi putem ţine pe pacienți în orice condiţii când avem posibilitatea unui tratament.”, a mai spus prof. dr. Dorel Săndesc