Protestatarul Cristian Dide, devenit faimos mai ales în timpul în care Dragnea conducea PSD-ul și a participat la protestele Rezist, a primit marți un mandat de 30 de zile după gratii. Acesta este acuzat că a procurat canabis din afara ţării, dar şi din România, şi a trimis două colete cu droguri la sediile DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi. Marți seară, Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Percheziții în cursul zilei de luni pentru Cristian Dide

Luni dimineaţă, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).

Lider al ONG-ului „Evoluție în Instituție”, dar și cunoscut participant la protestele din Capitală, Cristian Dide s-a trezit cu trupele speciale în compartimentul trenului cu care mergea spre Rădăuți. A fost coborât din tren și dus cu mașina celor de la Crimă Organizată până în Voluntari. Acolo a fost percheziționată locuința partenerei sale de viață într-o operațiune antidrog.

Anchetatorii spun că acesta „…a procurat din afara țării, dar și de pe teritoriul României, cantități de cannabis, pe care le-a deținut și distribuit prin intermediul unor societăți de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete către DIICOT – Structura Centrală și Serviciul Teritorial Iași”, a transmis Biroul de Presă al DIICOT.

Ce spune prietena sa

„Eu nu l-am văzut fumând, consumând marijuana niciodată. Și nici nu este un militant pentru consumul de marijuana. Singuruele acțiuni pe care le face sunt cele civice. Vrea să se dezincrimineze consumul propriu de canabis. Chiar acum lucrează cu un grup de parlamentari pentru ca tinerii să nu mai facă pușcărie”, a spus partenera de viață a acestuia.

După mai multe ore de percheziții, în locuința în care trăiește Cristian Dide, polițiștii și jandarmii care au făcut această procedură părăsesc domiciliul cu destinația DIICOT Iași. Acolo activistul va fi interogat și cel mai probabil acuzat oficial. Procurorii DIICOT susțin că nu doar Dide este vizat de acuzații. Au mai făcut 9 percheziții la care ar fi descoperit substanțe susceptibile a fi droguri.

Avocatul activistului susține că ancheta ar fi fost deschisă la începutul anului, după ce Cristian Dide ar fi sesizat DIICOT. El s-ar fi autodenunțat, arătând cât de ușor poate cumpăra canabis online. Le-a trimis coletele procurorilor și asta l-a transformat în suspect de trafic.

„După acel autodenunț în care a informat DIICOT-ul că achiziționează produse cu conținut de THC; mai departe, după ce el a achiziționat aceste produse, el le-a și trimis DIICOT-ului, la mai multe structuri din țară și le-a solicitat să efectueze acte de urmărire penală. Acțiunea lui este o acțiune de protest, în mod evident”, a transmis avocatul lui Cristian Dide.

Dacă acuzațiile procurorilor DIICOT vor fi confirmate de o instanța de judecată, Cristian Dide riscă până la 15 ani de închisoare.